В предишни публикации още преди началото на специалната военна операция

...
В предишни публикации още преди началото на специалната военна операция
Коментари Харесай

Светът навлиза в нова реалност. Новият световен ред ще изхожда от интересите на Русия

В предходни изявления още преди началото на специфичната военна интервенция на Русия в Донбас беше посочено, че Русия минава през точката на невъзврата. Несъмнено този исторически миг ще остане в учебниците по история като преломен миг през двадесет и първи век. Предлагам да разгледаме новата картина на света, която в този момент се образува, само че убягва от вниманието заради неистовия поток от информация и репортажи от бойните полета.

На 22 март, говорейки пред представители на бизнеса, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели:

„ Знаете, че сме в повратна точка в международната стопанска система. Не единствено в стопанската система, само че и в целия свят. Това се случва на всеки три или четири генерации. Както ми сподели един от висшите военни оня ден на секретна среща, сред 1900 и 1946 година починаха 60 милиона души и от този момент установихме демократичен международен ред, а такова нещо от дълго време не се е случвало.

Много хора умират (сега), само че това към момента не е безпорядък. И в този момент е време всичко да се промени. Ще има нов международен ред и ние би трябвало да го възглавим. И ние би трябвало да обединим останалия свят в този развой. "

Така президентът на Съединени американски щати признава, че остарелият демократичен международен ред, открит след Втората международна война и разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, изчезва в забвение. Байдън се надява, че Съединени американски щати ще управляват и " новия международен ред ". Това обаче изисква запаси и мощ. Точно това обаче към този момент нямат западните страни.

С налагането на невиждани наказания на Русия самият Запад нанесе удар върху личната си стопанска система. Прибързаното търсене на различни снабдители на въглеводороди за Европа по целия свят, осъществено през януари 2022 година, не беше сполучливо. Самите Съединени американски щати трябваше да договарят с управлението на Венецуела за доставките на нефт, макар че напълно неотдавна американците оповестиха този режим за диктаторски и постановиха наказания.

Западните страни сами отрязаха вековния клон, върху който е построена тяхната идеология – неприкосновеността на частната благосъстоятелност. Руските валутни запаси, съхранявани в чужбина, бяха замразени. Имуществото на представители на бизнеса, които по някакъв метод биха могли да бъдат свързани с управлението на Русия, беше задържано без съд и следствие.

Както изясни съветският президент Владимир Путин: „ Колективният Запад в действителност тегли кръста на надеждността на своята валута. И в този момент всички по света знаят, че отговорностите в долари и евро може да не бъдат изпълнени.” Поради това беше решено заплащането за съветски природен газ, доставян на „ вражески страни “, да се трансферира в съветски рубли допустимо най-скоро.

Ако някой подценява сходно решение на съветския президент, значи надълбоко бърка, в действителност това е декларация за суверенитет в паричната политика на Русия, за нуждата от която специалистите пишат толкоз дълго. Освен това The Wall Street Journal неотдавна заяви, че са в ход договаряния сред Саудитска Арабия и Китай за продажба на нефт за юани, което би било " евентуално забележителна загуба " за $ като съществена валута в света.

Струва си да се вземе поради и обстановката на финансовите пазари. Всъщност този механизъм за преразпределение на финансовите потоци посредством търговия с фючърси, а не с действителни артикули, към този момент едвам диша, като за последно. В началото на март Лондонската борса за цветни метали беше принудена да спре търговията с фючърси на никел заради внезапното повишаване на цените. Това беше направено, с цел да се избави компанията Tsingshan Holding Group, която беше изправена пред вероятността за голям марджин-кол /невъзможност да извърши отговорностите си по договора/ от 8 милиарда $. Ето такава е през днешния ден " невидимата ръка на пазара ".

Борсата спря и със задна дата анулира покупко-продажби за 3,9 милиарда $, което естествено подкопа доверието на играчите, защото играта дружно с китайската компания беше явна за всички. Либералният мит на Запада за " свободния пазар " просто се изпарява. Оказва се, че той е бил пазар единствено за „ своите “ или най-малко по своите правила.

Така международната стопанска система, която към момента е построена върху въглеводородите, и финансовата система като цяло претърпяват големи промени, които несъмнено ще се отразят на салдото на международните играчи и явно не са в интерес на западните страни с непокрити дефицити на сила.

Ако през 90-те години Съединени американски щати можеха да плашат страните - производителки на нефт със мощ, в този момент те не са в положение да създадат това. В началото на март управленията на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства просто отхвърлиха да беседват по телефона с американския президент по въпроса за увеличение на добива на нефт.

Европейски Съюз и Съединени американски щати към този момент не са пожеланият пазар за въглеводороди и не могат да диктуват своите условия, както сподели газовата рецесия от 2021 година, азиатските страни са подготвени да предложат по-добри цени за доставчиците. Светът към този момент се промени и в това отношение.

Злощастната Украйна ясно сподели на почитателите на демократичния международен ред, че в случай че не сте определен член на НАТО, то идеологическият път на " демократичната народна власт " е ваш личен избор и никой няма да поеме разноските по пътя, камо ли да почине, с цел да ти оказва помощ. Едва ли ще има нови искащи да повторят пътя й.

И като цяло, на фона на актуалните и бъдещите тектонически промени в международния ред, специфичната интервенция на Русия в Украйна ще наподобява като първия епизод на световните промени през първата трета на двадесет и първи век, който безспорно ще бъде последван от други.

Мечтите на американския президент да оглави обединявания свят на " новия международен ред " към този момент няма да се осъществен. Китай, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Турция, африканските страни не са се включили към глобите против Русия. Именно тези платежоспособни страни ще образуват основата на новия международен ред. Държави, които могат да заплащат за потребностите си с действителни артикули, запаси, услуги и технологии, а освен със „ зелени хартийки, одобрявани на доверие “.

Характерен е последният опит на Съединени американски щати да притегли Китай на своя страна по въпроса за Украйна. Американците в действителност чакаха, че за китайците техните двустранни връзки са по-важни от обществения неутралитет на Китай във връзка с обстановката в Украйна. Американското издание Politico показва, че опитът наподобява се е отразил, като Китай удвои координацията си с Русия против Съединени американски щати поради американската позиция във връзка с Тайван.

Ситуацията в света доближи такова равнище, че китайските дипломати се отдалечават от нормалната си вежливост. Коментирайки изказването на секретаря на НАТО Йенс Столтенберг, че всяка съветска поддръжка способства за войната против Украйна и води до гибел, страдалчество и голямо количество опустошения, представител на китайската задача в Европейски Съюз сподели:

„ Взели сме под внимание съответните мнения. Китайският народ може изцяло да почувства болката и страданието на други страни, тъй като в никакъв случай няма да забравим кой бомбардира нашето посолство в Федерална република Югославия. Нямаме потребност от лекция за правораздаването от извършител на интернационалното право.

Като рудимент от Студената война и най-големият боен съюз в света, НАТО продължава да уголемява географията и обсега на своите интервенции. Каква роля изигра той за внасянето на мир и непоклатимост в света? НАТО би трябвало да обмисли това доста деликатно. "

Индия ненадейно анулира визитата на английска делегация, водена от ръководителя на Камарата на общините Линдзи Хойл. Според вестник The Guardian, по-рано английския министър председател Борис Джонсън, по време на телефонен диалог с неговия индийски сътрудник Нарендра Моди, се е опитал да го убеди да „ заеме по-твърда позиция по отношение на Русия “, само че Индия също не се причисли към антируските дейности.

Точно в този момент етичните основи на западната цивилизация се разрушават. Свободата на словото, толерантността са дискредитирани от бясната русофобия, даже Хипократовата клетва ни минимум не възпира тези " цивилизовани " хора.

Както вярно означи съветският президент, митът за „ златния милиард “ се разпада. Сега водачите на европейските страни няма да могат да обезпечат на жителите предходния им стандарт на живот. Френският президент Еманюел Макрон сподели: " Ще се сблъскаме с световна продоволствена рецесия. Ще въведа инспекции на храните, с цел да оказа помощ на най-нуждаещите се семейства и междинната класа, тъй че да могат да се оправят с покачванията на цените. "

Ако конкуренцията за захар в съветските магазини е единствено краткотраен звук, който всъщност завърши, то битката за слънчогледово олио във френски, испански или немски магазин има рационално пояснение, защото главният импорт на слънчоглед идва от Украйна. Сеитбата там е застрашена, затова слънчогледовото масло се трансформира в същински недостиг.

Германският министър на земеделието изясни, че страната не може да поеме всички разноски: „ Нашите държавни ограничения, които подхващаме в този момент, не могат да отстранен, в най-хубавия случай, да смекчат следствията от глобите “ и по тази причина предложи да се яде по-малко месо.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също не се срами да съобщи, че животът ще се утежни: „ Що се отнася до неналичието на храна, тя ще бъде същинска. Цената на глобите се поема освен от Русия, само че и от голям брой страни, в това число европейски страни и нашата страна. Блумбърг към този момент предлага американците да продават колите си, да преминат към растителна храна, да купуват единствено на едро и да се отърват от домашните любимци, с цел да спестят пари.

ВФЕ, Организация на обединените нации, СТО, всички те предизвестяват за иден апетит и безпорядък в света. Например в Шри Ланка към този момент се организират митинги поради повишаването на храните, медикаментите и горивата, а в Испания – поради повишаването на силата. Не е мъчно да се досетим, че идната стъпка след световната пандемия, за заплашване и надзор на популацията, ще бъде гладът и дефицитът на сила.

Едва на 24 февруари Русия излезе от тази международна наклонност и сходни вероятности не заплашват нейното население. Специалният представител на Русия за световно стабилно развиване подаде оставка по лично предпочитание и не сме чували за негов заместител. Въпреки това, несъмнено, предстоят още доста компликации. Но, играейки по свои правила, самата Русия образува нов международен ред. Отново, както при започване на 20-ти век, Русия прави немислимото до момента в съществуващата парадигма.

Ако създадем прилика с добре познатия откъс на Архимед: „ Дайте ми опора и аз ще обърна света “, то Русия в този момент обръща целия свят посредством Украйна и „ новият международен ред “ неизбежно ще пристигна и ще регистрира и нашите съветски ползи.

Превод: Европейски Съюз

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР