В предишната статия за начинаещи крипто инвеститори ви информирахме как

...
В предишната статия за начинаещи крипто инвеститори ви информирахме как
Коментари Харесай

Крипто портфейли: как да пазим частните си ключове?

В предходната публикация за начинаещи крипто вложители ви информирахме по какъв начин да съхранявате закупеното количество крипто и разгледахме типовете портфейли. И дано си признаем, ръководството на криптовалути не е елементарно. Притежаването на цифровите активи значи да поемете отговорност за вашите средства и тяхната сигурност.

Крипто пазарът означи огромен напредък през последните години. С възхода на криптовалутите силата на финансите беше върната назад в нашите ръце. Това обаче също ни направи по-уязвими и евентуални жертви на кибер измами. Тук, за разлика от обичайна финансова система, или така наречен фиатен свят, няма банков управител или касиер, който да изслушва вашите недоволства или да връща вашите транзакции. Тук транзакциите са необратими. Ето за какво човек би трябвало да бъде изключително деликатен към своите частни ключове, с цел да подсигурява, че средствата му са предпазени.

За да подчертаем какъв брой значими са тези ключове, дано просто кажем:

„ Ако не притежавате персоналните си ключове, вие не притежавате своите биткойни или други крипто активи. “

По тази причина считаме, че е нужно да дадем малко повече информация по отношение на това по какъв начин да съхранявате частните ключове за крипто портфейлите, с цел да не станете жертви на киберпрестъпления. Тази публикация ще ви помогне да разберете какво съставляват частните ключове и по какъв начин дейно да ги съхранявате.
Какво е частен ключ?
Частният ключ е композиция от букви и числа, която ви разрешава да достъпите и управлявате своите монети. Частният ключ може да бъде общопризнат като ключова дума, която потвърждава собствеността ви върху дадена криптовалута.
Защо частните ключове са значими?
Ще имате два типа ключове: обществен ключ, който действа сходно на имейл адрес (можете безвредно да го споделяте с други, което ви разрешава да правите преводи, да изпращате и получавате плащания) и частен ключ, който още веднъж е композиция от букви и цифри (които не би трябвало да се споделяте с никого). Това е вашата ключова дума, която отваря виртуалния трезор, в който се съхраняват цифровите ви активи. Вашите монети са в сигурност и можете да ги достъпите и управлявате стига да имате интернет. Специалистите поучават притежателите на криптовалути да бъдат единствените които имат достъп до персоналния си ключ.
Как да запазим частните си ключове в сигурност?
Има доста варианти по какъв начин да съхраним частните си ключове в сигурност, тъй че да не станем жертва на машинация или кражба.
Никога онлайн
Никога не дръжте частните си ключове онлайн, в имейла или в облачно пространство (т.нар cloud), тъй като там са най-податливи на хакване. Много консуматори вършат екранни фотоси (т.нар. screenshot) на персоналните си ключове и техният фотоалбум нормално се синхронизира онлайн. Това основава риск за сигурността и е нещо, което в никакъв случай не би трябвало да вършиме. 

Вместо това би трябвало да запишете персоналния си ключ офлайн. Всяка информация, която е обвързвана с интернет, е налична под една или друга форма, изключително и за недоброжелатели. Когато извършите фотография на персоналните си данни и я запазите на телефона или компютъра си, вие най-просто казано оставяте портфолиото си с криптовалута на произвола на ориста. Не го правете.
Офлайн флаш устройство
Ако нямате хардуерен портфейл, може краткотрайно да запазите персоналните си ключове на USB памет или корав диск. Човек може също да употребява офлайн устройства, които криптират данните, съхранявани в тях. По този метод можете да добавите спомагателна отбрана за достъп до вашите монети.
Хартиен портфейл
Алтернативен вид за предпазване на частен ключ е чрез книжен портфейл.  Той е извънредно подобаващ за тези, които не желаят да влагат спомагателни средства за подсигуряване на своите цифрови активи. Хартиеният портфейл е безвъзмезден и съставлява лист хартия, на който са записани двойката частни и обществени ключове. За да го извършите по-сигурен, можете да го ламинирате и да го съхранявате в сейф или друго несъмнено място.
Криптостомана
Друг ефикасен метод да съхранявате персоналните си ключове е да ги записвате върху Cryptosteel. Това е инструмент за предпазване на данни, направен от неръждаема стомана, огнеупорен и водоустойчив, който ви разрешава да запишете до 96 знака поверителна информация. В случая тази поверителна информация може да бъде и вашият частен ключ. Cryptosteel коства към $100, и може да бъде закупен от посочения линк.
Запишете персоналния си ключ в наследството си
Оказва се, че някои хора даже записват частните си ключове в наследството си. Друга алтернатива би била да споделите тайната композиция на най-доверения член от фамилията си, само че бъдете деликатни тъй като в случай че имате доста количество цифрови активи, това може да ви изиграе неприятна смешка.

Надяваме се, че тези насоки ще ви оказват помощ да вземете осведомено решение и да отбраните своите криптовалути за в бъдеще.

В последния си материал споменахме крипто портфейла, който ви дава надзор върху вашите частни ключове, защото е уолет без настойничество. Зад стоят екипът на платформата за покупка, продажба и продан на криптовалути, създателите на Locktrip, Hydra и СофтУни, както и експерти от редиците на XS Software и хард форка на Биткойн - Bitcoin Gold.

*Статията не е финансов съвет и не трябва да бъде възприемана като подобен.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР