В празничното време около коледните и новогодишни празници интернационалната балетна

...
В празничното време около коледните и новогодишни празници интернационалната балетна
Коментари Харесай

Варненският балет с празнични гастроли на три континента

В празничното време към коледните и новогодишни празници интернационалната балетна натрупа на Държавна опера - Варна гастролира по едно и също време на 3 континента - Северна Америка, Азия и Европа .

След огромния си триумф предходната година в Мексико, Варненският балет още веднъж е поканен там, оповестиха от ТМПЦ - Варна за Moreto.net.

От ноември до Коледа част от състава, отпред с репетитора Светлана Тоншева, показва в разнообразни градове на страната, в това число в международния курорт Канкун, „ Лешникотрошачката “, редакция на известния хореограф Сергей Бобров, в основните функции с министър председател солиста на Държавна опера - Варна Павел Кирчев и примабалерината от Скопие Мария Кичевска.

О т 5 декември, отново до Коледа, втори балетен екип гастролира на разнообразни подиуми в Южна Корея с близо 20 представления на „ Лешникотрошачката “ и „ Лебедово езеро “, хореографска редакция на Йордан Кръстев. За чудесния банкет, на първо време в Сеул, приказват късите видеа, които артистите споделят след всеки театър в обществените мрежи.

Много положителна рецензия със заглавие „ Варненският балет покори Южна Корея “ , излезе в елитното издание „ Opera World ”: „ Коледният интервал постоянно е бил най-очакваният от годината, поради вълшебната атмосфера, която обгръща всички в своята хубост. Именно с хубостта на високата балетна класика - " Лебедово езеро " и " Лешникотрошачката " , Балетът на Държавна опера - Варна, с шеф Даниела Димова, покори Южна Корея.

Престижната балетна натрупа е на турне тези дни в 7 корейски града - Сеул, Тегу, Геоджае, Сънчхон, Андонг, Чонджу и Мокпо. И в двете заглавия в основните функции, като Одета/Одилия и Клара, се редуват Елена Коцюбира и Ева Мендес, надлежно Емил Йорданов и Даниел Тичков се сменят в функциите на Принц Зигфрид и Принц Лешникотрошач.

Особено въздействащи са декорите на Ася Стоименова, като статична и движеща се основа на спектакъла, способна да пресъздаде магията на „ Лебедово езеро “ и „ Лешникотрошачката “. Костюмите на Ника Илиева обръщат особено внимание на детайлите, както за 24-те лебеда, по този начин и за нежните снежинки. Танцьорите Джузепе Каракапа и Алесио Кавалера заслужават изключителна хвалба за чистотата и прецизността на осъществяванията си в ролята на Шута в „ Лебедово езеро “, както и Флавио Валентино и Елиа Даволио - за проникновеното си и експресивно пресъздаване на облиците на подлия вълшебник Ротбарт.

Мъжкият и женският балетен състав демонстрираха отлична еднородност и техника и в двете заглавия. Компанията ще продължи турнето с общо 18 представления на “Лешникотрошачката ” , която ще поздрави публиката в това число на самата Коледа. Със сигурност изтичащите дни на 2022 година ни изпълват с огромно удовлетворение “, отбелязва „ Opera World “ в обява от 14 декември 2022 година

Основна част от балетната натрупа на Държавна опера - Варна отпътува на 15 декември за обичайния си 3-месечен гастрол по Коледа и Нова година в Обединеното кралство .

Д о 15 март екип от 80 души – балетни актьори, оркестър с диригенти Стефан Бояджиев и Петър Тулешко в, също механически служби, показват в разнообразни театри на Англия и Шотландия новите редакции на Сергей Бобров на „ Лебедово езеро “, „ Лешникотрошачката “, „ Жизел “ и „ Копелия “ – общо 110 спектакъла. Първите представления на „ Лешникотрошачката “ в влиятелната зала „ St David`s Hall ” в Кардиф отрази най-големия седмичник на Обединеното кралство „ The Times ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР