Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, се включва в

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, се включва в
Коментари Харесай

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия - Варна с изложби и концерти

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 година със събития, изкушаващи феновете на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещаване непрекъснатата експозиция, ситуирана на втория и третия етаж в постройката на Галерията, която наблюдава художественото развиване на българското изкуство от края на XIX век до наши дни. Ще могат да се видят и две извънредно скъпи сбирки – едната от портрети на делегати, подписали Вестфалския кротичък контракт на фламандския художник от XVII век Анселм ван Хуле (1601-1674), дарена от дипломата Иван Станчов (1929-2021), и другата - от 16 творби на художника-символист Борис Георгиев от Варна (1888-1962), чието име носи Галерията.

На разположение на посетителите ще бъдат и петте краткотрайни изложения, експонирани в залите на художествения музей.

„ Пространствени разновидности “ е независима галерия живопис на художника Красен Бербенков, одобрен живописец и дълготраен учител по изобразително изкуство в Националното учебно заведение по изкуствата “Добри Христов ” – Варна. Неговите креативен опити в последно време търсят разнообразни настроения в пространството, а в новите му произведения като главен детайл е включена и силата на материала и процеса на създаване.

„ Мелодии и темп на формата “ е независимата галерия на статуя Ангел Атанасов, чиито креативен ползи са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва статуи, направени в бронз и в дърво - всички са затворени композиции - комплицирани производни пространствени тела, които създателят изследва през годините.

В 18:00 е началото на гостуването на плана “Галерия ROZ ” на екип от Румъния, воден от художника Андрей Чуботару. Във Варна ще дойде част от мобилната структура, наречена Галерия ROZ (розово), дружно със скици и обекти, ще забележим и мултимедия, фрагментите в която премислят връзката сред индивида и природата.

Изложба на зрелостниците от специалностите живопис, рекламна графика и статуя на Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “ – Варна ще покаже достиженията на младите гении, с които те пазят своята професионална подготовка.

„ Имагинерен пейзаж в графиката “ е галерия на Галерията за графично изкуство – Варна, (ГГИ) която показва селекция от своя фонд на творби от български и задгранични създатели, свързани с Международното биенале на графиката във Варна. Това са Милко Божков, Христо Кърджилов, Петър Брайков, Бисер Дамянов и Димитър Евтимов от България, както и участници в Биеналето от Япония, Полша, Франция, Англия, Швеция, Ирландия, Норвегия. Графиките ще могат да се видят в експозиционната зала на 3. етаж.

Галерията за графично изкуство предлага и креативна работилница “Графична спирка ”, в която посетителите на Европейската нощ на музеите могат да се включат с вход свободен. Материалите са обезпечени от Галерията, началото е от 18:00 ч., участниците в работилницата ще участват и на проява по отпечатването на гравюра, като ще имат опция и персонално да опитат по какъв начин работи технологията. Уредниците в ГГИ ще срещнат искащите и с рисуването върху кредов картон.

Художественият музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба - Варна, ще предложения с вход свободен ценителите в залите на ул. „ Генерал Радко Димитриев “ 8 също от 18:00 до 24:00 ч. На тяхно разположение ще бъде непрекъснатата представителна експозиция от 70 творби на Георги Велчев (1981-1955), един приетите майстори маринисти в българското изкуство. Експозицията включва серия живописни картини със селски и градски претекстове от 1930-те години, автопортрети от Германия, Франция, Канада, България, както и най-хубавите морски пейзажи на живописеца от 1930-те – 1940-те години.

В същия час в зала “Ателие Георги Велчев ” ще се открие независимата галерия на художничката и графичен дизайнер Антония Колева-Нитра “На границата с материалното ” - цифрови колажи, въодушевени от аналогови фотоси от 60-те и 70-те години на ХХ век, търсещи точката на изкривяване сред ново и остаряло. Изложбата е част от програмата на Форума за модерно образно изкуство „ Буна “.

Към тези многопосочни срещи с изобразителното изкуство Градската художествена изложба ще добави в нощта на 18 май и красиви музикални прекарвания. Ученици от музикалните специалности на Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “ ще основат елегантната звукова среда на събитието от 18:00 ч. до 20:00 ч. в експозиционните зали на 2. и 3. етаж в Галерията. Ще чуем осъществяванията на три китарни дуа, три флейти, четири флейтови дуета, две виолончели, както и солови осъществявания на виола и пиано.

Клавирен концерт ще изнесе Борил Христов, възпитаник от Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “, който е подготвил ефектна стратегия от творби на Фредерик Шопен, Панчо Владигеров и други Началото на концерта е от 20:00 ч.

В работното време на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” и Художествения музей “Георги Велчев ” на 18 май входът е с билети.

Безплатният вход за Европейската нощ на музеите е от 18:00 до 24:00 на 18 май.

Градска художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна

Варна, ул. “Л. Каравелов ” 1

Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР