В повечето области на страната производителите на разсад за домати,

...
В повечето области на страната производителите на разсад за домати,
Коментари Харесай

Прогнозират поскъпване на зеленчуковия разсад през тази година

В множеството области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други съществени зеленчуци предвиждат повишаване през тази година. Като аргументи показват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които употребяват за отопление на оранжериите, както и на горивата за транспорта до пазара.

В опит за запазят клиентите си и да осъществят цялата продукция, част от производителите възнамеряват да задържат цените на миналогодишното равнище, макар повишението на разноските. „ Не смеем да подвигаме цените, защото по този начин натоварваме така и така притиснатите стопани “, разяснява притежателят на оранжерия в Минерални бани, Хасковско Иван Тончев.

Някои стопани избират сами да приготвят разсада като заделят семена от продукцията си. " Много е мъчно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора около теб, които да ти оказват помощ, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска доста грижи. През два часа би трябвало да си в оранжерията. Ако е топло, би трябвало да го отвиеш, в случай че е студено, би трябвало да го завиеш “, описа за Българска телеграфна агенция Елка Лунгова от русенското село Ряхово.

Въпреки предстоящото повишаване на разсада, има и оптимисти за отражението му върху шопската салата. „ Краставиците, доматите и чушките няма да „ вдигнат “ цената на шопската салата през лятото, тъй като там факторите са олиото и сиренето “, предвижда за Българска телеграфна агенция градинарят Йончо Нейков от горнооряховското село Поликраище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР