В последно време лекарите се сблъскват с множество случаи на

...
В последно време лекарите се сблъскват с множество случаи на
Коментари Харесай

Откриха странен нов симптом на коронавируса

В последно време лекарите се сблъскват с голям брой случаи на възпалени пръсти на краката, които получават на фотоси или във видеоконсултации от пациенти, уплашени от COVID-19, оповестиха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Бостънската дерматоложка Естер Фрийман споделя, че е очаквала недоволства от кожни проблеми с напредването на пандемията, тъй като тежките вирусни болести провокират разнообразни типове обриви. "Но не чаках да се проявят върху пръстите на краката ", споделя Фрийман. През последните няколко седмици в телемедицински съвещания тя е видяла повече пръсти на крайници, в сравнение с в цялата си кариера до момента.

Лекарите към този момент ги назовават "Ковид пръсти " - зачервени, възпалени и от време на време сърбящи подутини по пръстите на краката, които наподобяват като премръзнали ръце и крайници.

Не бързайте към незабавното, в случай че пръстите на краката са единствения ви проблем, поучават от Американската академия по дерматология. Миналия месец оттова предложиха първо да се направи телемедицински обзор, в случай че човек се тормози, че има "Ковид пръсти " и който няма друга потребност от незабавна помощ. След прегледа лекарят ще реши дали се постанова да се направи тест на ковид или да пациентът да се самоизолира.

Най-разпространените признаци на новия ковид са висока температура, суха кашлица и затруднено дишане. Но с продължаващото разпространяване на вируса по света се оповестява и за нови, по-рядко проявяващи се признаци като загуба на подушване, повръщане, диария и от ден на ден кожни признаци.

Д-р Фрийман ръководи интернационален указател за Ковид-19, в който лекари оповестяват за случаи на признаци, евентуално свързани с ковид. От 500 отчета от края на март, половината са за възпаления на пръстите на краката, споделя тя.

За някои пациенти това са първите или единствени признаци. Други ги виждат по едно и също време или след проявата на останалите присъщи признаци на Ковид-19.

Посланието е да не се изпада в суматоха и да се търси консултация с доктор, поучават експертите. Има и други болести, които провокират възпаления по пръстите на краката като лупус да вземем за пример.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР