В последния си ден правителството на Кирил Петков в оставка

...
В последния си ден правителството на Кирил Петков в оставка
Коментари Харесай

Кабинетът в оставка раздава пари в 12 без 5

В последния си ден държавното управление на Кирил Петков в оставка реши да организира изключително съвещание, стана ясно от прессъобщение на Министерски съвет.

От решенията излиза наяве, че са били гласувани нарастване на парите за учители и университетските преподаватели, както и 397,8 млн. за 302 общински плана за ВиК, пътища, техническа и обществена инфраструктура.

По всичко проличава, че кабинетът в оставка е развързал кесията и е одобрил и спомагателни 150 млн. лв. от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират просветителни институции.

Средствата са за увеличение на възнагражденията и за компенсиране на нарасналите разноски за прехрана и храна в системата на предучилищното и учебното обучение.

С част от тях от 1 септември 2022 година ще бъдат увеличени заплатите на учителите с 5%, а на непедагогическия личен състав в детските градини и учебните заведения - с 4 на 100.

Общините ще получат 102,3 млн. лева, Министерството на образованието и науката - 10,4 млн. лева, Министерството на културата -1,4 млн. лева и Министерството на младежта и спорта- 400 хиляди лева С 35,5 млн. лева ще се добавят средствата за национални стратегии за развиване на образованието.

Минималната заплата за учител във виеше учебно заведение се усилва от 1300 на 1500 лв. със задна дата от 1 юли 2022 година За задачата държавното управление отпусна още 20 млн. лв. за възнагражденията на университетския състав в държавните университети. Парите ще бъдат употребявани за повишение на заплатите както на асистентите, по този начин и на останалите преподаватели.

Допълнителните 20 млн. лева ще бъдат предоставени на 33 държавни висши учебни заведения с общо 11 512 души научен състав, включително 1956 асистенти.

Държавните висши учебни заведения и научните организации ще получат 5,2 млн. лева, с цел да усилят докторантските стипендии от 750 на 1000 лева, реши кабинетът. Повишението беше заложено при актуализацията на бюджета.

Повече пари ще вземат 3259 докторанти в постоянна форма на образование в държавни университети и на 223 докторанти в постоянна форма на образование в научни организации.

Увеличението е обвързвано с по-високите разноски за прехрана на живот и влиза в действие от 1 юли 2022 година През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР