В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение

...
В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение
Коментари Харесай

Румен Радев: Българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия


В последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия, съобщи президентът Румен Радев след срещата си в Москва с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Тази среща е пробив, съобщи Радев и обясни пред съпътстващите го публицисти, че двамата с съветския министър председател са говорили и за енергийни планове, обединили са се и за значимостта на търговско-икономическите връзки сред България и Русия.

В последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия, сподели още президентът и уточни плана АЕЦ „ Белене ”. Той означи и визитата на министъра на енергетиката Петкова в Сочи - всичко това е похвално, само че незадоволително.

Всичко от визитата ми би трябвало да бъде употребявано, тъй като тези срещи дават един подтик, съобщи Румен Радев.

Това е първата среща на най-високо ниво след дълготрайно спиране. Нейната значимост е огромна, тъй като интензивният политически разговор на най-високо ниво е значимо условия за резултати във взаимоотношенията от всички останали области от съвместен интерес.

Президентът сподели още, че средата за сигурност към този момент е станала толкоз комплицирана, че освен България, а и Европейски Съюз осъзнава, че е най-добре да директни доставки на газ през Черно море. Призовавам държавните управления на България и Русия да преразгледат още един път опцията за директна доставка на съветски газ през Черно море в страната ни, сподели Радев.

Президентът заяви, че Медведев се е заел през есента, най-вероятно през септември, да се състои отлаганата от години 16-ата сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо съдействие. По думите му там към този момент в конкретика би трябвало да се прегледат всички планове и надлежно да се взимат решения по тях.

Президентът и съветският министър председател са говорили и по отношение на лицензионния режим за произвеждане за военна техника, въоръжени аварийни елементи по конвенция сред Народна Р България и Съюз на съветските социалистически републики. Българският военно-промишлен комплекс е значима част от българската стопанска система и страната ни има избрани ползи, само че има условия на съветската страна, които са неприемливи за страната ни и България би трябвало да отстоява своите ползи. Например, България авансово да съгласува с съветската страна продажба на създадена в България военна техника и въоръжения в други страни. Това за нас е недопустимо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, само че това не значи, че не би трябвало да има разговор и намиране на решение, което е взаимно преференциално и за двете страни, разяснява Радев.

[i]Днес и на следващия ден президентът е на посещаване в Руската федерация. По-късно денем в Большой спектакъл президентът ще участва на оперната режисура „ Зигфрид “ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. В постройката на българското посолство в съветската столица Румен Радев ще беседва с видни български и съветски културни дейци и общественици. По време на визитата си в Русия българският президент е придружаван от своята брачна половинка. [/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР