В последните месеци сме свидетели на криза, при която доходите

...
В последните месеци сме свидетели на криза, при която доходите
Коментари Харесай

КНСБ очаква втора вълна на безработица у нас

В последните месеци сме очевидци на рецесия, при която приходите фрапантно понижават и нарастват обществените неравенствата. Държавните политики са незадоволителни, с цел да се ограничи повишаването на безработицата, освен това след 2-3 месеца е допустима втора вълна на безработица и още по-драстично намаляване на приходите и на покупателната дарба на популацията.

На месечна база цените през май демонстрират леки съмнения нагоре, само че като цяло се задържат на същите равнища, достигнати през април. Изключения се следят при плодовете и зеленчуците, като сезонният фактор остава главният мотор за повишаване на цените им.

Това демонстрира непредставително прочуване на КНСБ, направено от Института за обществени и синдикални проучвания, за динамичността на цените на 31 хранителни и нехранителни артикули в 26 регионални центрове.

В съпоставяне с ценовите равнища преди изключителното състояние (базата е 1 март 2020 г.) се следи повишаване на всички следени артикули, като само при краставиците и доматите има спад.

Значително по-драстично повишаване се следи при плодове – в групата през последните два месеци се регистрира поредно повишаване. В интервала март - май кумулативният растеж доближава до 32,5% при ябълки; при лимони до 46,2%, портокали до 25%. Причината за повишаването е сезонния фактор, само че този интензивен тренд не излиза отвън нормалните параметри.

При зеленчуците трендовете са разнопосочни и се обуславят също от сезонния темперамент на продуктите. Спад се регистрира при доматите с 3,5% по отношение на началото на март, както и при краставиците – спадът е с 15,2%.

На другия полюс е джинджифилът с рекордния растеж от 100,7%, следван от растежа на цените на чесъна с 46,1%, на морковите с 27,7%. През май цените на джинджифила и на чесъна се задържат на същите равнища от април, когато доближиха рекордно високи стойности без задоволително обоснована обосновка за това повишаване.

При останалите хранителни артикули се следят леки съмнения нагоре. По-отчетливо е повишаването на цените на при захарта с 10,1%, риба ”Скумрия ” с 8,6%, свинското месо с 5,3%.

При нехранителните артикули през месец май трендът се задържа на месечна база, само че спрямо интервала преди рецесията повишаване е рекордно за антибактериалния гел с към 2,5 пъти, белина с 3,5%, мокри кърпи с 11,1%. Тези артикули в интервал на здравна рецесия са с нараснало ползване и цените им се задържат на високи равнища, като антибактериалният гел доближи цени от 44 лв., при 18 лв. от началото на рецесията. Това слага в затруднено състояние нискодоходните семейства, с оглед съблюдаване на противоепидемичните правила и те стават по-силно уязвими при разпространяване на ковид.

Общият извод от извършеното през май изследване демонстрира задържане на цените по отношение на равнищата на предходния месец, които при някои артикули доближиха рекордно високи стойности.

През последните месеци сме очевидци на рецесия, при която приходите фрапантно понижават и нарастват обществените неравенствата. Държавните политики са незадоволителни, с цел да се ограничи повишаването на безработицата, освен това след 2-3 месеца е допустима втора вълна на безработица и още по-драстично намаляване на приходите и на покупателната дарба на популацията.

При тези условия всяко нарастване на цените на артикули от първа нужда, води до стесняване на ползване и понижение на оборотите на комерсиалните мрежи. Следвайки тази корелация, нашите упования са за стабилизиране на цените, най-много под влияние на летния сезон и свитото ползване. Безспорно това зависи и от редица външни фактори, като продължителността на международната рецесията, интернационалните борсови цени, логистиката и така нататък

През последните месеци Институтът за обществени и синдикални проучвания на КНСБ организира поредно изследвания за идентифициране смяната на цените на жизненоважни артикули и услуги в интервала преди и от началото на здравната рецесия.

Най-голямото разходно перо е храната, която лишава приблизително 30% от фамилния бюджет.

От КНСБ означават, че в условия на понижаване на приходите тежестта на разноските за храна нараства, освен това осезаемо, в случай че е съпроводено с растеж на цените на артикули от първа нужда. Това води до ограничение на потреблението на семействата и до увеличение риска от беднотия и обществено изключване.

От КНСБ прецизират в умозаключение, че получените данни са осреднени на национално равнище и дават визия за настъпилите промени. Периодът на наблюдаване е първо число за месеците март, април и май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР