В последните години Топлофикация Перник“ инвестира значителни средства в поддържането

...
В последните години Топлофикация Перник“ инвестира значителни средства в поддържането
Коментари Харесай

Плановете на Топлофикация Перник по пътя на по-чистата и зелена енергия

В последните години „ Топлофикация Перник “ влага обилни средства в поддържането на положително техническо положение на оборудванията и топлопреносната мрежа. Основната част от вложенията са ориентирани към рационализация и въвеждането в употреба на мощности, отговарящи на високите европейски стандарти. " съобщи инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен шеф. По думите му капиталовата стратегия включва модернизиране на мощностите и замяна на амортизирани сектори от топлопреносните трасета.

" През годините са вложени средства в нови абонатни станции и в съвременна и отговаряща на европейските и български условия когенерация. В момента работим по реализацията на план за произвеждане на сила от биогаз, защото е потвърдено, че биогазът има по-висока успеваемост спрямо биомасата. " уточни инж. Стойнев. Директорът сподели, че биомасата е действителна енергийна опция на твърдите изкопаеми горива и изобилието и е огромно преимущество. " Смятам, че с биогоривата по едно и също време щадим природата и получаваме нужната зелена сила за крайните консуматори. С реализацията на плана за произвеждане на сила от биогаз ще реализираме положителни екологични индикатори. " акцентира инж. Стойнев.

Инж. Стойнев, като изясни, че  въпросният биогаз се получава от царевични стебла, плява и други естествени неопасни материали от селското и горското стопанство. " Реализацията на плана е част от енергийната промяна на „ Топлофикация Перник ”, разясни инж. Стойнев.

" Топлофикация Перник " интензивно работи за реализиране на " зелените " цели на Европейски Съюз. " Преди началото на отоплителния сезон по проект ще бъдат включени в употреба трите газови когенератора. Проектът е част от проекта за декарбонизация на „ Топлофикация Перник “. Чрез инвестицията в произвеждане на сила от природен газ ще се понижат излъчванията на въглероден диоксид. " съобщи инж. Стойнев. Според инж. Стойнев сички тези вложения ще оказват помощ за подобряването на качеството на въздуха в гр. Перник и за опазването на околната среда. „ Екологични планове са поръчител и за запазването на конкурентоспособността на една от първите топлофикационни централи в България и най-големият шеф в района. " уточни инж. Стойнев.

" Чpeз тeзи инвecтиции ние способстваме зa пocтeпeннo пpeĸpaтявaнe изпoлзвaнeтo нa въглища и зa нaмaлявaнe нa eмиcиитe нa въглepoдeн диoĸcид, ĸoeтo e в пoлзa нa ĸлиeнтитe нa предприятието. " Пътят " към декарбонизация към този момент стартира и макар сложната икономическа и енергийна рецесия, ще завършваме всички планове за цялостна рационализация на " Топлофикация Перник ". " акцентира инж. Чавдар Стойнев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР