В последните дни цъфна разкритието, че личен лекар в София

...
В последните дни цъфна разкритието, че личен лекар в София
Коментари Харесай

Шефът на лекарския съюз каза как режат глави за фалшиви сертификати

В последните дни цъфна разкритието, че персонален доктор в София е издавал подправени документи. По този мотив шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров разгласи пред Българска национална телевизия, че за такова нещо могат да се лишават лекарски права.

Само че, до момента в който тече следствието, по закон това не може да стане. Ако сътрудника бъде потвърден и наказан, несъмнено, че ще му бъдат отнети правата, изясни Маджаров.

Според него е било изгубено време за въвеждане на по-строги ограничения против ковид. Истината е, че още август стартира тази рецесия, на практика от май до август не се говореше за коронавирус, напомни ръководителят на БЛС.

Ако тези, които би трябвало да убеждават, не се имунизират, е разумно да си зададеш въпроса за какво пък аз би трябвало да го върша, разяснява доктор Маджаров по въпроса за неимунизираните медици у нас. Ние от БЛС изрично осъждаме това държание, акцентира той.

Щом един след различен в телевизионните студия вземат участие единствено лекари, вместо да се занимават с главната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там още веднъж да виждаме мъже и дами в таксита, които се усещат зле, дишат тежко, това е за четвърти път, изясни доктор Маджаров.

Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница. Много пъти споделих, че няма по какъв начин една система, проведена за спокойно време, да може да посрещне голяма вълна от заболели с една и съща диагноза. Няма по какъв начин да бъде умерено и елементарно, съобщи доктор Маджаров.

Относно командироването на лекари и сестри от дребни към огромни лечебни заведения поради дефицита на фрагменти, той разяснява, че тази концепция е била употребена още при започване на епидемията и не е нова. Надявам се до такава степен да не се стигне, тъй като това са сложни взаимоотношения, счита доктор Маджаров.

По въпроса за въвеждането на зелен документ за чиновниците в лечебните заведения, той съобщи: " Какво трябваше да се случи, с цел да схванат сътрудниците по лечебните заведения, че това ще е условие и у нас? Цяла Европа го вкара, цяло лято и в този момент внезапно - министър Кацаров го въвел ненадейно, ами не е ненадейно. Беше ясно, че ще преминем към зелен документ. "

Използваме зеления документ освен за здраве - сега, в който стана ясно, че ще се употребява и за работното място, в заведения за публично хранене или занимания, ясно е, че този документ е с огромна значителност, на практика е еднакъв на персонална карта - показваш зелен документ, с цел да се качиш на аероплан, изясни още доктор Маджаров.

Председателят на БЛС разяснява и тематиката за какво съсловни организации желаят оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев.

По думите на Маджаров, на фона на това, което претърпяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на коронавирус и останалите проблеми, се пробва да не извърши транспарантното преразпределяне на средства.

Към 30 септември би трябвало да получим разноските на НЗОК и да ги съпоставим с бюджета, провиснал от Народно събрание за здравноосигурените жители и виждаме, че там са останали средства в обособените посоки за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и би трябвало да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише, изясни доктор Маджаров.

Според него това управление на НЗОК е най-компрометираното.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР