В последните дни отново прехвърчаха искри по оста БФС -

...
В последните дни отново прехвърчаха искри по оста БФС -
Коментари Харесай

Михаил Статев: С послания във Фейсбук няма как да стане, нека дадем начало на обединението

В последните дни още веднъж прехвърчаха искри по оста БФС - Димитър Бербатов и неговия екип. Както е известно, Софийски градски съд се съобрази с жалбите на три клуба и спря регистрацията на взетите от последния ексклузивен конгрес на БФС решения. Намесата на съда пък не разрешава на новоизбраните президент и изпълком да извършват отговорностите си. Появиха се и изказвания, че протоколът от конгреса е подправен. Бяха оповестени също по този начин бланки, които разнасят служителите от БФС по клубовете, с искане да не бъдат обжалвани решенията на изключителния конгрес. Очевидно сагата ще продължи из правосъдните зали в идващите месеци. Тук ще представим още една позиция - на Михаил Статев, правист, член на изпълкома на БФС, който даде изявление за сътрудниците от " Спортал ".

- Г-н Статев, какво се случи на 12 октомври в НДК и постоянен ли бе изборът на този конгрес?

- От каква позиция постоянен? Аз бих показал една по-различна позиция и тя стартира не от откриването на конгреса или регистрирането на делегатите. Бяха отправени доста обвинявания, които за жалост, не са подкрепени с обстоятелства. Опитаха се в допълнение да наложат мнението в обществото, че управлението на футболния съюз, в лицето на господин Михайлов, както и останалите членове на изпълкома, не желаят да се организира конгрес. Бяха изказани догатки, че този конгрес ще бъде неодобрен, че той няма да се организира демократично и че няма да бъде транспарантен. Получи се напълно друго.

Във време на пандемия федерацията, ръководена от Борислав Михайлов, съумя да провежда, за по-малко от 30 дни, конгрес с над 500 участника и без нито един от тях да пострада. Иначе казано - да се болести и разболее по-късно с COVID-19, да не дава Господ и да се стигне до съдбовен край. Многократно прокламираните опасения за липса на бистрота, либералност и операции бяха изцяло несъстоятелни. Точно противоположното - всички делегати отговарящи на изискванията бяха позволени, претендентите за президент и техните екипи също. Имаше изявления по 10 минути, интегрална бюлетина, най-важното - писмена инспекция на присъстващите директно преди гласуването за президент и членове на ИК. Каква по-голяма меродавност от това против името си да положиш автограф, преди да гласуваш? Бюлетините се пускаха в транспарантни урни пред президиума, имаше покровители, а броенето беше невиждано и за образец при осъществяване на такива избори. Пред всички участници, бюлетина по бюлетина. И всичко това в цялостен контраст на необятно публикуваните изказвания за бюлетини в чували, тъмни урни и преброяване отвън залата, т.е. предрешени резултати.

Всичко това бе направено, с цел да няма оборване на избора, само че все пак се усети липса на достолепие да бъде признат резултата 241:230. Говореха, че новото управление ще се легитимира и ще бъде оставено да работи, в случай че конгресът бъде транспарантен, само че за жалост това не се случи. Злоупотреба с права е доста рискова за БФС, защото води до правна неустановеност, в ръководството, в администрацията, всява боязън в чиновниците да си правят ежедневната работа.

- Какво се случи по време на самия конгрес?

- Работата на самия конгрес и по-късно резултатите бяха коментирани неведнъж, в множеството случаи едностранно и неточно. Останах с надълбоко вътрешно разбиране за отвращение да бъде зачетен изборът и волята на 241 от членовете на сдружението. Преценката за правомерност ще я извърши съдът и аз като правист няма да си разреша да давам препоръки посредством медиите. Лично претърпях голямо отчаяние от дейностите на част от изгубилия екип, провокации, търсене на борба и спор сред членовете на сдружението с надменно държание, нарушаващо правовия ред, което ескалираше всяка минута... Ето това аз не го одобрявам. Тук е мястото да посоча, че в тази сложна конюнктура господин Камен Костадинов съумя да овладее напрежението в залата и конгресът да приключи своята работа.
 Борислав Михайлов обезпечи съвременна криосауна за националните ни тимове
Борислав Михайлов обезпечи съвременна криосауна за националните ни тимове

" Възстановяването е извънредно значимо. От опит го знам "

- Три клуба обаче оспорват избора на 12 октомври...

- В момента не съм осведомен с исковите искания на трите клуба и по тази причина няма по какъв начин да ги разясня. Предполагам, че желаят анулация на част или всички решения на Общото заседание, а това е тяхно законно право. Дали настояванията им са основателни, или пък не - това ще реши съдът на няколко инстанции. А персоналното ми мнение за провеждането на конгреса към този момент разбрахте. Аз имам вяра в демокрацията и смятам, че би трябвало да бъде почетена волята на болшинството от 241 членове на сдружението, които взеха решение господин Борислав Михайлов и определените от тях членове на ИК да ръководят футбола в идващите четири години.

- Нека да уточним - какъв брой тъкмо делегата гласоподаваха?

- Доколкото си припомням по време на конгреса Димитър Бербатов нямаше искания - тъкмо противоположното. Той стартира да поздравява членовете и делегатите за присъединяване им в мероприятието. В един миг обаче фокусът се измести. Бройката дали своят вот е въз основата техни подписи в протоколите преди слагането на бюлетината и тя е 480, а 241 гласа са нужни за избора. Разбирам, че този резултат не се харесва от екипа на господин Бербатов и се търсят способи той да бъде ревизиран. Според мен би трябвало да бъде почетен изборът на тези 241 членове на сдружението, изразили своята воля на конгреса.

- Появиха се изказвания, че документите от конгреса са импортирани след упоменатия от закона период...

- Не мога да се съглася с това изказване. Първоначално се твърдеше, че има седемдневен период за внасяне на документите. Законът за физическите лица с нестопанска цел има категорично организиран текст и период, а той е едномесечен. Този период сигурно беше спазен, защото документите са импортирани на 12 ноември 2021 година. Нямам визия от кое място идва това комплициране. Може би тъй като комерсиалните сдружения имат седемдневен период да показват документите си в сходни случаи.

- А ще има ли конгрес на БФС на 18 март идната година?

- Еднозначен отговор на този въпрос не може да бъде даден. Ако се допитате до сътрудници адвокати, сигурно ще чуете разнообразни отговори. Ще се опра на обстоятелствата обаче. В Търговския указател по партидата на БФС като съдружие с нестопанска цел има разгласен изпълнителен комитет и президент господин Михайлов с избран мандат. Този мандат бе преустановен на Общото заседание на 12 октомври. На същото това Общо заседание бе определено ново управление. Президентът още веднъж е господин Михайлов, но с друг изпълнителен комитет. Към сегашния миг има заведени три искови производства в Софийски градски съд, посредством които евентуално се желае анулацията на решения на Общото заседание от 12 октомври. Не бих споделил, че сега сме в патова, само че сме в сложна юридическа обстановка. Имаме определен управнически екип с преустановен мандат и имаме нов екип, който не може да встъпи в служба, защото решенията на конгреса се апелират. По-точно вписването на решенията от 12 октомври е спряно. Няма данни в Търговския указател за отвод. Касае се за охранителни производства, които по никакъв метод не вземат към сегашния миг отношение, че съществуват някакви нарушавания. Точно противоположното. Охранителните производства дават време, с цел да се прегледа на мира съответния иск, дали е състоятелен, или не е състоятелен и по този начин да не се стигне до нов юридически проблем.

- Появи се информация, че към този момент са събрани подписи за свикването на нов конгрес...

- Това е право на всички членове на сдружението. Дали ще бъдат събрани подписи, аз не мога да предсказвам. Тук обаче съществува един факт, който като че ли остава на назад във времето. На последния конгрес бяха признати 144 клуба, които са имали статут на краткотрайни членове в предходния четиригодишен интервал, развивали са футболната игра и спорта, и трябваше да станат постоянни членове. Не си припомням да имаше несъгласие при гласуването, някои от тези нови членове да не бъдат признати. Нямам визия дали решението за тяхното приемане е оспорено от трите клуба. Така в този момент не е ясно тези 144 клуба, членове на сдружението ли са или не са...

- Тези дни бе публикувана бланка на писмо от БФС, което би трябвало да бъде подписано от футболните клубове, които да не се съгласят с обжалването на решенията на конгреса. Как ще коментирате появяването на сходно писмо? Намекна се за напън от страна на БФС.

- Не съм осведомен с елементи, само че аз не виждам проблем в неговото наличие. Доколкото съм осведомен сътрудниците от страна на другия претендент и неговия екип също употребяват писма, с цел да свикат конгрес. Затова не мисля, че това е проблем.

- Веднага след конгреса казахте, че Димитър Бербатов и Стилиян Петров би трябвало да бъдат поканени в управлението на БФС, с цел да оказват помощ със своите хрумвания. Ще се случи ли сходно нещо?

- Наистина споделих сходна концепция. Винаги съм търсил построяването на съюзи. Ние можем да бъдем мощни само, в случай че сме обединени. Това, което се случва сега в българския футбол не е положително за никого. Нека да си кажем грешките, само че и да начертаем дружно проекти за бъдещето. Нека да кажем стоп на разделянето и да дадем начало на обединяването. Затова мисля, че всеки един има какво да даде за развиването на футбола. С " Facebook " послания няма по какъв начин да стане.

- Те обаче идват и от двете страни...

- Да, и от двете страни. Няма по какъв начин да стане.

- Какво съгласно Вас следва в тази обстановка?

- Необходимо е да се концентрираме върху неотложните футболни задания, които са свързани с работа върху възстановяване на шампионатите, нормативните документи, даже да се реши дали са нужни промени в устава на БФС. Как ще бъдат усъвършенствани уменията на треньорските фрагменти и по какъв начин ще се усъвършенства работата в ДЮШ. Разбира се, да се обърне съществено внимание в връзките на всякакво равнище с държавните институции, естествено с УЕФА и ФИФА. От срещите и диалозите, които организираха преди, по време и след конгреса с представители на клубове, най-вече от Североизточна България, стана ясно, че те се нуждаят от административна помощ. Най-вече в контактите с общините и държавната администрация. Необходима е спомагателна подготовка на треньори и методисти по райони, а освен в столицата. Според мен извънредно значим е въпросът с кадровата политика в БФС и атестацията на администрацията на избран интервал от време. В същото време поради юридическите разногласия е мъчно да проработи новият ИК. Клубовете като доброволни членове на сдружението имат право да желаят ново Общо заседание, само че съгласно мен това ще докара до още по-голяма правна неустановеност.

Определено би трябвало да сложим завършек на враждебната изразителност и да работим за единство на футболното семейство, което в този момент е разграничено. Вярвам, че ще се прояви разсъдък, Бербатов ще поеме отговорност и ще работи за футбола, показвайки какво може. Великолепен футболист, който би трябвало да стартира и работа като началник, с цел да бъде употребен целият му опит, насъбран на извънредно високо равнище.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР