В последната година цените на природният газ са основна тема

...
В последната година цените на природният газ са основна тема
Коментари Харесай

Ще фалират ли българските топлофикации заради високите цени на природния газ?

В последната година цените на природният газ са съществена тематика на диалог за бизнеса в България заради голямото нарастване, което настъпи на пазара.

            През януари 2021 година утвърдената цена от Булгаргаз беше 26,93 лева През август 2021 година цената стана 57,60 лева, а година по-късно ще доближи шокиращата стойност от 287 лева

            Редица топлофикации, които работят на природен газ, оповестиха терзанието си за високите цени и показаха подозрение, че при сходно в допълнение нарастване на цената ще съумеят да посрещнат месечните разноски на сдруженията.

            „ Не  знам по какъв начин е допустимо единствено за месец цената на природния газ да се вдигне с 54%. Одобрената регулаторна рамка за тримесечието е 114лв, а още в първия месец природният газ ще бъде 296 лв.. Ако страната не ни даде обезщетения предстоят банкрути в бранша “. сподели изпълнителният шеф на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов.

            По думите на шефа и енергиен специалист сходно голямо нарастване не е имало в никакъв случай и основава риск за неуспех на отоплителния сезон. Според инж. Радослав Михайлов освен високите цени, а и неразбираемите доставки на природен газ, тормозят сектора.

            „ Независимо, че има още 2 месеца до началото на отоплителния сезон, неяснотата ни кара да търсим други възможности, само че за жалост в толкоз къси периоди е невероятно да преминем на друго гориво. “ сподели инж. Радослав Михайлов.

            Въпреки неколкократното повишаване на главното гориво, през предишния регулаторен интервал цените на топлинната сила не са били поправени, а цялото нарастване е било за сметка на сдруженията. Топлофикациите към този момент са натрупали десетки милиони загуби и предизвестиха, че в случай че няма обезщетения, банкрутите са неизбежни, за това към този момент са и в протестна подготвеност. Дружествата скоро няма да могат да посрещнат нормалните си потребности и да отделят средства за поправки вложения.

            Проблемът не е само при топлофикациите на природен газ. За да подобрят екологичните си индикатори, няколко въглищни централи вложиха обилни средства, с цел да заменят въглищата с природен газ. Синьото гориво се приема за по-екологичен източник на енерия.

            Топлофикациите в Перник и Русе са на финала по внедряването в употреба на уреди, употребяващи природен газ за производството на сила. Очаква се и двете сдружения отчасти да преминат към природен газ до няколко месеца.

            „ Когато взехме решение да влагаме в мощности на природен газ, цените бяха радикално разнообразни! От години проследявам цените на всички горива. Увеличение на цената на природния газ с над 400% единствено за 1 година е казус, който ще провокира големи разтърсвания за всички консуматори. “ сподели изпълнителният шеф на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев.

            Според инж. Чавдар Стойнев не по-малък е и казусът с несигурността на доставките на природен газ. По думите му за момента по нищо не проличава, че съществуването на природен газ през зимните месеци е подсигурено.

            Асоциация на топлофикационните сдружения в България през предходната седмица изпрати писма до институциите, с които ги моли от името на всички топлофикации да се дефинират още веднъж обезщетения. Според специалисти в сектора, в случай че това не се случи, предстоят банкрути и неуспех на отоплителния сезон в няколко български града.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР