В последната година математиката навлезе в новините и като част

...
В последната година математиката навлезе в новините и като част
Коментари Харесай

Как цифрите определят края на епидемията

В последната година математиката навлезе в новините и като част от медицината. Математическите модели бяха неразривна част от битката с пандемията от COVID-19 и помагаха на здравните управляващи.

Изчисленията са основани на теорията на разклоняващите се схоластични процеси. Тя е зародила в Швейцария, откакто локалните аристократични семейства следили родословното си дърво.

" И те са се учудвали за какво при съществуването на толкоз доста синове, които още веднъж имат инцидентен брой синове и по този начин нататък, рано или късно тези семейства в границите на два века са изчезвали. Това ги е вълнувало! И двама математици, придворни, в случай че мога по този начин да ги нарека, Сър Галтън и Уотсън в действителност вършат този модел, с който дават отговор на този въпрос. Чисто математически и техният отговор е бил верен и това, което в действителност се следи в еволюционната доктрина на типовете, е че рано или късно типовете изчезват ", сподели проф. Марусия Божкова от Факултета по математика и информатика на СУ " Св. Климент Охридски " за Bulgaria ON AIR.

Именно този модел употребяват и математиците, с цел да изчислят по кое време една зараза ще завърши. Защото вирусът също се развъжда и популяризира, въпросът е докога.

" Но особено в епидемиологията, с цел да бъдат прогнозите реалистични и доколкото се може правдоподобни, би трябвало да сме следили най-малко едно огнище, което е отстранено. Нещо, което за жалост в България не се следи досега. И освен в България ", добави тя.

Точността, с която работят математиците, им дава опция да осъществят знанията си в разнообразни сфери – от банки и застрахователни компании до обработка на големи масиви от данни. И в случай че първоначално математиката е част от философията, то с напредването на техниката тя се трансформира в основата върху, която науката надгражда във всички области.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР