В поредния епизод на „Без багаж“ за Мексико тази неделя

...
В поредния епизод на „Без багаж“ за Мексико тази неделя
Коментари Харесай

От къде идват цветните багри в Мексико

В следващия епизод на „ Без багаж “ за Мексико тази неделя ще забележим граничещи като че ли с магия и вещерство техники за приемане на чудни цветове и то единствено от естествени материали. Тайните си ще споделят семейство от народа Сапотеки, населяващи региона на Уахака.

Суровините, които сапотеките употребяват от хилядолетия са кори, корени, дървесина, листа, цветове, семена, плодове или цялото растение. Използват единствено дъждовна или снежна вода. За добиване на багрилото могат да се употребяват както пресни, по този начин и изсушени растения.

Централната котловина в Уахака е място, богато на растителни и скотски багрила от времето преди Колумб. Испанците донесли соли и оксиди, употребявани като цветни тонери и фиксатори, които обогатяват естествените багрила.

Сред естествените багрила, налични в региона на Уахака, кушинелът е най-ценният в света. Кочинийл или Dactylopius коки са инсекти - паразити, родени в тропическа и субтропична Южна Америка, както и в Мексико и Аризона. Това насекомо живее на кактуси от жанр Opuntia, хранейки се с растителна влага и хранителни субстанции от растенията.

Инсектите създават карминова киселина, която нормално е към 20 - 24% от тежестта на сухите инсекти и може да бъде извлечена от тялото и яйцата им, по-късно смесена с алуминиеви или калциеви соли, тя се трансформира в карминова багра, позната също като кохинеална. Днес карминът се употребява основно като оцветител в храната и червилото.

От антични времена в Централна Америка карминовото багрило се употребява за оцветяване на тъкани и се трансформира във значим експортен артикул по време на колониалния интервал.

Сапотеките са една от най-важните цивилизации на Мезоамерика. Те били фермери, тъкачи, ковачи и грънчари. Заедно с маите, те били са единствените култури в региона, които основали цялостни системи за писане.

Нямаме самообладание да забележим новите епизоди на „ Без багаж “ за Мексико!

Всички минали епизоди можете да гледате тук



Вижте още от пътешествията на „ Без багаж “:

Магическите растения на античните индианци

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Защо постройките в Мексико Сити потъват

Андалусия - най-веселата част от Испания

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР