Северните сияния, които обикновено са ограничени до по-високите географски ширини,

...
Северните сияния, които обикновено са ограничени до по-високите географски ширини,
Коментари Харесай

Учени: Зад красотата на северното сияние се крие опасност

Северните сияния, които нормално са лимитирани до по-високите географски ширини, неотдавна изумиха доста хора с фестивал от цветове на нощното небе в Мексико, Южна Европа и Африка. Но за учените, които дават отговор за отбраната на планетата Земя от мощни слънчеви стихии, шоуто не е толкоз примамливо, пише Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Трябва да разберем, че зад тази хубост се крие заплаха “, съобщи пред Агенция Франс Прес Кантан Верспирен, координатор на програмата за галактическа сигурност в Европейската галактическа организация (ЕКА).

На същото мнение е и Майк Бетуи от Центъра за прогнозиране на галактическото време в Съединени американски щати, който избира да се „ концентрира върху евентуално нездравословните въздействия “ на слънчевите стихии. Те могат да имат отрицателни последици за електрическите мрежи и спътниците или да изложат астронавтите на рискова радиация.

Сиянието, което се появи на 11 и 12 май, беше породено от най-мощната геомагнитна стихия след тази от октомври 2003 година, провокирала спиране на електрозахранването в Швеция и развалила мрежите в Южна Африка, отбелязва Агенция Франс Прес.

Сега вредите явно са по-малки, макар че ще минат няколко седмици или месеци, преди фирмите за спътници да разкрият каквито и да било провали, сподели Бетуи.

Има няколко случая на автоматизирани американски трактори, които са спрели, когато GPS системата им е излязла от строя.

Геомагнитните стихии се образуват, когато потоци от електрически заредени частици се изхвърлят от повърхността на Слънцето и доближават магнитосферата – геомагнитното поле на Земята, отбелязва Агенция Франс Прес.

Очаква се да има „ интензивна интензивност в идващите няколко дни “, сподели пред Агенция Франс Прес Алекси Глоувър от ЕКА.

Слънчевата интензивност „ напълно не е завършила “, уточни Глоувър, като отбелязва, че е мъчно да се предвижда силата на възможните изригвания и дали ще провокират северно зарево.

Астрономите знаят единствено, че Слънцето се доближава към пика на интензивността си в своя единадесетгодишен цикъл. Следователно рискът от нова геомагнитна стихия е най-голям „ занапред до края на идната година “, е мнението на Майк Бетуи.

Геомагнитните стихии основават електрически заряд, който унищожава сателитните вериги и претрупва електрическите мрежи. Най-известният образец за това до момента е така наречен събитие Карингтън от 1859 година, провокирало искри в телеграфни станции. Някои от тези искри са били толкоз мощни, че апаратите са траяли да работят и без връзка с електрическата мрежа, напомня Агенция Франс Прес.

Какво би станало, в случай че още веднъж се появи геомагнитна стихия с такава мощ? Повечето страни са укрепили електрическите си мрежи, с цел да избегнат продължителни спирания на електрозахранването, както в Швеция през 2003 година и Канада през 1989 година

Астронавтите са изключително застрашени от високи дози радиация, само че те имат опция да се предпазят в специфична зона на Международната галактическа станция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Радиацията, съпътстваща геомагнитна стихия, може да „ проникне във фюзелажа “ на аероплан наоколо до Северния полюс, споделя американският специалист Бетуи. Понякога самолетните компании трансформират маршрутите на самолетите си при рискова стихия.

Няколко идни задачи се чака да подобрят прогнозирането на слънчевата интензивност, с цел да може Земята да има повече време да се приготви, отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР