ЙЕРУСАЛИМ (AP) — Дейвид Леви, израелски политик, роден в Мароко,

...
ЙЕРУСАЛИМ (AP) — Дейвид Леви, израелски политик, роден в Мароко,
Коментари Харесай

Дейвид Леви, роден в Мароко бивш външен министър на Израел, почина на 86

ЙЕРУСАЛИМ (AP) — Дейвид Леви, израелски политик, роден в Мароко, който се бори неуморно против надълбоко вкоренения расизъм против евреите от Северна Африка и продължи да служи като външен министър и да заема други висши държавни постове, умря. Той беше на 86.

Леви се реалокира в Израел на 20-годишна възраст от Мароко в Бейт Шеан, изолиран град в северната част на страната. Първоначално е работил в строителството и стартира да се занимава с политика като представител на строителния профсъюз.

Той е служил в Кнесета, или Народното събрание, от 1969 година до 2006 година, заемайки постовете външен министър, вицепремиер и министър на жилищното строителство и строителството по друго време. В разгара на кариерата си той беше противник в партията Ликуд на сегашния министър председател на Израел Бенямин Нетаняху.

Ранните водачи на Израел, най-вече от европейски или ашкеназки генезис, заемат патерналистично отношение към еврейските имигранти от арабскоговорящите страни в Близкия изток и Северна Африка...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР