В Поповско е картографирана нова пещера в България. За новата

...
В Поповско е картографирана нова пещера в България. За новата
Коментари Харесай

Откриха нова пещера, къде

В Поповско е картографирана нова пещера в България. За новата подземна празнина, която се намира в землището на село Паламарца, оповестява за Българска телеграфна агенция шефът на Историческия музей в града Владимир Иванов.

При рутинни действия преди дни екип музейни експерти попадат на дупка в региона на селото. Направен е опит да се влезе в нея, само че от съображения за сигурност е прекратен. Новото предизвикателство кара управлението да търси експерти, които да проучат обекта. Направена е връзка с пещерняци от пещерно сдружение " Приста " в Русе. Тричленен екип, управителен от археолога и спелеолог Сашо Попов, съумява за влезе в естественото образувание.
-->
След часове работа на терен е открита и картографирана нова пещера в България. Малка и красива. Към момента е достигнато на дължина шест-седем метра. Предстоят спомагателни изследвания и проучвания. По думите на Владимир Иванов в региона на община Попово няма друга пещера. " Покрай археологията, дадохме своя принос и за спелеологията ", споделя шефът на културната институция.След часове работа на терен е открита и картографирана нова пещера в България. Малка и красива. Към момента е достигнато на дължина шест-седем метра. Предстоят спомагателни изследвания и проучвания.

По думите на Владимир Иванов в региона на община Попово няма друга пещера. " Покрай археологията, дадохме своя принос и за спелеологията ", споделя шефът на културната институция.

Новооткритата пещера се намира близо до обитаемото място - на най-високата точна на Паламарските височини. Тя е на разстояние към два километра от " Калакоч могила ", от крепостта " Ковачевско кале ", наоколо е и Гаговската гробница.

Екипът на музея продължава и работата по постоянните археологически разкопки на " Ковачевско кале ". Те ще продължат до края на октомври.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР