В понеделник в социалните мрежи бяха показани кадри с тежка

...
В понеделник в социалните мрежи бяха показани кадри с тежка
Коментари Харесай

Скандал. Дюните на прага на унищожението

В понеделник в обществените мрежи бяха показани фрагменти с тежка техника, която разорава линията на плаж " Смокиня ", в това число намиращите се там пясъчни натрупвания.

Според концесионера Иван Алексиев се разчистват съществуващи остарели заведения, а колчетата са сложени от геодезистите на 2,5 метра от дюните. Подравняването на плажната линия се прави преди старта на летния туристически сезон.

Първите реакции на институциите бяха, че нарушавания няма. От екоинспекцията в Бургас оповестиха, че на този стадий не са открити нарушавания на плаж " Смокиня ", само че ще извършат повторна инспекция за целостта на дюните. Министърът на туризма Мариана Николова назначи инспекция, от която чакаме резултати.

Проблемът обаче излиза отвън границите на съответния случай - дюните са в положение на безтегловност от 2012 година. Тогава е направено картирането им, предоставено от Министерството на околната среда и водите, а резултатите от него е трябвало в шест месечен период да бъдат отразени в профилираната карта на Черноморското крайбрежие. Това досега не е направено.

Едва преди ден Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) качи на едно място всички карти на дюните в България.

Наложените забрани в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие пазят дюните от застрояването в държавните терени, само че стои въпросът по какъв начин тези формирания да бъдат опазвани и стопанисвани в частните, коментира  преди време Лиляна Павлова.

По конституция дюните са извънредно държавна благосъстоятелност и сега, в който бъдат публично узаконени в кадастъра, на тях няма да могат да се правят никакви действия, каквито се случват сега - продажби, заменки, предоставяне чартърен, предоставяне на концесия. 

Повече 1/3 от дюните са сложени под риск от заличаване, разясниха експерти. Това се случва по цялото Черноморие като стартираме от Карадере, Иракли, а в последните години Градина, Златна рибка, Корал, Синеморец, Липите.

В исторически проект от 90-те години насам 90% от несебърските дюни да вземем за пример към този момент са унищожени. Там, където изникват притежатели, разнообразни от страната значи, че има някакво нарушаване,
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР