В понеделник МРРБ отново ще внесе документи за вписването на

...
В понеделник МРРБ отново ще внесе документи за вписването на
Коментари Харесай

Комитова: Корупцията се извършва от хора с власт и без страх от съд и прокуратура

В понеделник Министерство на регионалното развитие още веднъж ще внесе документи за вписването на краткотрайното управление на „ Автомагистрали “, заяви пред БНР министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова. Тя изясни, че се желае вписването на краткотрайното управление от трима души до осъществяване на конкурс за непрекъснато управление, състоящо се от петима души, който следва при започване на юли, само че арбитър Мария Вранеску е отказала това регистриране два пъти.
В предаването "Неделя 150 " Комитова разяснява, че арбитър Вранеску е спряла още вписването на управлението на Александровска болница, както и на Българската банка за развиване (което бе обявено в петък пред Българска национална телевизия от министъра на стопанската система Кирил Петков - бел. ред.).

„ Аз към този момент виждам четири намеси на Мария Вранеску “, съобщи министър Комитова и добави, че някогашният изпълнителен шеф на „ Автомагистрали “ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на районното развиване към днешна дата.

„ Г-н Беличев и арбитър Мария Вранеску доста се тревожат, че аз желая за 15 дни (от 22 юни до 5 юли - бел. ред.) да сложа краткотрайно управление. “

По тематиката с предплатените предплатено пари на компании за пътно строителство Виолета Комитова уточни, че това крие голям капиталов риск парите да се изгубят, компаниите да банкрутират и нищо да не се построи.

„ Този риск аз не бих го подхванала, в случай че парите бяха персонално мои. “

Това е все едно да си купите мебели в този момент за къща, която ще построите след пет години, означи министър Комитова.

Предстоят срещи на управлението на Министерство на регионалното развитие с всички компании, които са взели задатъци. Ще работим, с цел да си завършат работата по договорите, безапелационна бе Виолета Комитова.

„ Фирмите са много. Една по една те ще дойдат при мен да поговорим. Те би трябвало да си завършат работата по договорите. “

Държавата отделя доста пари за строителство на пътища, а ние всички сме вложители в тези пътища, тъй като се дават пари от бюджета. От друга страна обаче строителните компании се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството, означи още Виолета Комитова.

„ И двете страни са прави. Знаете ли за какво се получава по този начин? Защото сред тези две има една дупка, в която се е наместило едно невидимо събитие, наречено корупция. Тя няма партия, няма цвят, няма аромат, тя е невидима, тя е потайна, тя е подла. Тя се прави от хора, които имат власт. Те не се опасяват от прокуратура, от правосъдна система, по тази причина си разрешават да правят корупция. “

Пред БНР Комитова съобщи още, че знае по какъв начин може да се случи превантивната битка с корупцията в строителството.

Няма да раздаваме повече пари за строителство без публични поръчки като въпросните задатъци, съобщи тя. По думите й това е изкривило напълно конкуренцията и строителната среда.

„ Назад към пазарната стопанска система и конкуренцията. “

Занапред публичните поръчки ще бъдат без инженеринг, завършек на инженеринга, посочи Виолета Комитова.

През инженеринг за веднъж, на който му трябват 1 милион куб. метра насип, ние можем да напишем 3 милиона, разясни тя.

Министър Комитова възнамерява още да вкара цивилен надзор за качеството на даден обект в гаранционния период.

„ Не ни трябват контрольори. Ние ще направляваме качеството в гаранционния период посредством жителите. “

По случая „ Артекс “ и последните митинги на строителната компания от миналата седмица Комитова напомни, че валидността на разрешението за градеж на „ Златен век “ е до 11 януари 2020 година и това е мотивът градежът да бъде спрян.

Едно от вероятните решения Виолета Комитова вижда в това „ Артекс “ да изиска от Столичната община напълно ново позволение за градеж за дотъкмяване на обекта, което ще изведе проблема от мъката.

„ Те обаче вземат решение да водят правосъдни каузи. Съдебните каузи по-бързо ли ще приключат от един месец? Те от самото начало крещят по медиите, че ще водят правосъдни каузи “, разяснява тя.

Втори излаз Виолета Комитова очерта с така наречен законодателна корекция „ Артекс “, която касае и доста други градежи първа и второкласен и посочи, че ще бъде направено предложение към бъдещите народни представители.

Фирма „ Артекс “ е една от най-хубавите строителни компании, които оперират на софийския пазар, посочи министър Комитова.

Относно бъдещата национална детска болница Виолета Комитова изясни, че 2004 година тогавашното Министерство на здравеопазването се е произнесло по сградата-скелет - че тя не може да прави никакви функционалности, не е нужна, амортизирана е и няма да се употребява от системата на опазването на здравето.

През 2011 година е направен обстоен организационен проект за цялата Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е планувана чисто нова постройка за детска болница с височина 20 метра. Последвал е обаче търг за реорганизация на остарялата постройка, обясни служебният министър на районното развиване.

„ Днес районното министерство може да издаде виза за планиране само и единствено на чисто нова постройка на това място с височина 20 метра “, акцентира Комитова.

Виолета Комитова заявява, че в работата си като длъжностен министър се управлява от три правилото - бистрота, правда в строителството, превантивна битка с корупцията оттук
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР