В понеделник много украинци за първи път ще празнуват Рождество

...
В понеделник много украинци за първи път ще празнуват Рождество
Коментари Харесай

Украйна се подготвя за първата си Коледа в нов ден, но Русия не спира да убива цивилни

В понеделник доста украинци за първи път ще честват Рождество Христово на 25 декември, откакто държавното управление промени датата, на която православната черква отблелязва празника.

Досега той се честваше на 7 януари - според обичайния Юлиански календар, който се употребява и от църквите в Русия и Сърбия. Заради войната в Украйна обаче беше взето решение страната към този момент да отбелязва празника дружно с останалата част от света на 25 декември.

При подписването на закона президентът Володимир Зеленски отбелязва, че украинците желаят " да живеят собствен личен живот със свои лични обичаи и празници ".

Християнството е най-голямата вяра в Украйна, като до неотдавна в религиозния живот на страната доминираше Руската православна черква.

На този декор Русия не стопира с офанзивите си, източният регион Херсон е бил нападнат 88 пъти за миналото денонощие, споделят локалните управляващи. Сред задачите са били лечебни заведения, жилищни региони и учебни заведения.

В събота при офанзива от съветски дрон е погубен 69-годишен мъж, а на 24 декември в навечерието на Коледа двойка на 80 години е била убита, откакто съветски артилерийски снаряд е блъснал жилищна постройка. Има и ранени, измежду които и дете.

В централната част на Херсон след почистване на парчета е намерено тялото на умрял мъж, чиято идентичност се открива. От Киев оповестяват, че са прихванали и 14 от общо 15 дрона камикадзе.

Русия постоянно нападна Херсон от източната част на Днепър, откакто украинските сили освободиха града през ноември 2022 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР