В понеделник Европейската централна банка спря всички плащания на латвийския

...
В понеделник Европейската централна банка спря всички плащания на латвийския
Коментари Харесай

ЕЦБ спря всички плащания на латвийския кредитор ABLV Bank след обвинения в корупция и пране на пари



В понеделник Европейската централна банка спря всички заплащания на латвийския заемодател ABLV Bank , защото ликвидната му позиция се утежни след обвинявания от управляващите в Съединени американски щати за нарушение на глобите по отношение на Северна Корея, съобщи ЕЦБ, представена от организация Ройтерс.

Това значи, че краткотрайно и до по-нататъшно съобщение е наложена възбрана за всички заплащания от ABLV Bank във връзка с нейните финансовите пасиви, защото през последните дни се следи внезапно утежняване на финансовото положение на банката, уточни ЕЦБ.

През предходната седмица Министерството на финансите на Съединени американски щати изиска налагане на наказания против латвийската банка, като я упрекна, че е разрешавала на нейни клиенти да правят бизнес със Северна Корея в нарушаване на глобите на Организация на обединените нации, наложени по отношение на програмата за нуклеарните оръжия на азиатска страна.

Незаконната финансова активност в банката включва покупко-продажби, свързани с юридически лица, избрани от Съединени американски щати и Организация на обединените нации като ангажирани със снабдяването или износът на балистични ракети от Северна Корея, заяви  Мрежата за противопоставяне на финансовите закононарушения (FinCEN) към американското министерство на финансите.

ABLV институционализира прането на пари като основна част от бизнес практиките на банката, уточни FinCEN, добавяйки, че изпълнителните управлявали и мениджмънта на на банката са употребявали даването на подкупи, с цел да повлияят на латвийски държавни чиновници.

Банката ABLV не разяснява обвиняванията на Съединени американски щати, като единствено уточни, че е поискала финансиране от Латвийската централна банка, с цел да стабилизира финансите си и с цел да разполага с задоволително поръчителство. През предходната седмица банката обаче съобщи, че обвиняванията от Съединени американски щати се базират на неоснователна и подвеждаща информация.

За да се стабилизира финансовата си обстановката, комерсиалната банка ABLV реши да ипотекира част от скъпите си бумаги в подмяна на искане на заем за 480 милиона евро от Централната банка на Латвия, сподели представителят на ABLV Bank, Артурс Еглитис пред латвийската осведомителна организация LETA.

Агенция Ройтерс припомня, че ABLV Bank е третият по величина заемодател в Латвия и заради това попада под надзора на Европейската централна банка.

Скандалът с ABLV Bank докара през уикенда и до арестуването на шефът на Латвийската централна банка Илмар Римшевич по обвинявания, че той е взел участие в тази корупционна скица.

Всичко това накара президентът на Латвия Раймондс Вейонис и министър председателят на страната Марис Кучинскис да свикат в понеделник Националния съвет за сигурност, който да разиска обстановката в банковия бранш.

Трябва да се има поради, че Илмар Римшевич е отпред на Латвийската централна банка от 2001-а година насам, като от януари 2014-а година той е и участник в 25-членния съвет на ЕЦБ, откакто Латвия стана формален член на еврозоната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР