В понеделник, 6 януари, язовир Студена беше покрит с няколко

...
В понеделник, 6 януари, язовир Студена беше покрит с няколко
Коментари Харесай

Държавата срещу Перник

В понеделник, 6 януари, язовир " Студена " беше затрупан с няколко сантиметра сняг. Дали притокът се е нараснал изключително обаче не е ясно.

© Надежда Чипева Вече два месеца никой не знае къде изчезна водата на Перник. А още най-малко два месеца няма да има безапелационен отговор и на въпроса по кое време градът отново ще има естествен достъп до нея. На площада пред общината в миньорския град може да се чуе екзотична версия за аргументите за рецесията - жена изясни пред екип на " Капитал ", че Перник е осъден от Бога поради кукерите, които са в несъгласие с християнската религия. Е, обичайният фестивал " Сурва " беше анулиран, само че вода отново няма. Възрастен мъж от с. Студена пък ни среща по пътя към едноименния язовир и напомни думи на баба Ванга, че земята под водоема е сеизмична и водата потъва в нея.
Тези екстравагантни пояснения се появяват, тъй като всички институции мълчат и безшумно чакат прокуратурата да излезе с отговор. Защото първичната версия, че по-сухата година е отговорна, към този момент не устоя и при най-лековерните - данните на метеорологичния институт при Българска академия на науките демонстрираха, че годината е относително естествена откъм превалявания. Безспорно повода за неналичието на вода в язовир " Студена " е ръководството му, само че отговорността за него е размита сред институциите, а решенията се взимат постепенно и не е ясно до каква степен ще сложат край или най-малко пауза на рецесията.

Засега прогнозите не са по никакъв начин розови - още през февруари може Перник да остане напълно на изсъхнало, защото захранващите язовира притоци обичайно замръзват по това време на годината, а наличните количества ще се изчерпят след месец. Кметът Станислав Владимиров изяснява, че макар сериозно ниското равнище на водата в язовир " Студена ", към момента се черпи от кулата, само че по този начин ще е единствено до края на януари (виж изявлението с него тук). След това вода ще стартира да се взима от главния водоизпусквател при стената, което доста ще утежни качеството й и с цел да бъде годна за консумация, би трябвало да приключи реконструкцията на пречиствателната станция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По тръбите - въздух
Статуята над миньора над пресъхналата чешма иронично стои пред постройката на община Перник, до момента в който трае водната рецесия.

Фотограф: Надежда Чипева
Ситуацията в Перник сега е парадоксална - хората нямат вода в чешмите си, а такава безусловно се лее по улиците на града поради непрекъснатите повреди и ремонт. Конкретни измервания липсват, само че няма да е чудно даже в случай че се окаже, че при водния режим се пилее повече вода, в сравнение с в случай че няма подобен. Причините за това са няколко. На първо място, когато водата се спре в тръбите, се основава вакуум, който предизвиква нови пукнатини, а след стартирането на водоподаването (първончално с доста по-високо налягане) остарялата мрежа безусловно става като лейка. Друг фактор е това, че хората в града са си купили бидони, а бизнесът - хидрофори от 1000 и повече литри, и ги пълнят всеки ден отначало, когато бъде пусната водата, като ги изпразват съзнателно, с цел да имат " прясна вода ".

Режимът обаче на доста места не се съблюдава - както в квартал " Църква ", по този начин и в центъра, в заведение наоколо до общината, описват очевидци пред " Капитал ".

Момиче в " Църква ", който се намира в по-високата част на града, изяснява, че в неделя, 5 януари, през целия ден е имало вода, а на предходния - въобще не е била пускана. По думите й през лятото също не е имало вода по цяла нощ. " Родната ми къща е в по-високата част на града. Имаше случаи през лятото, в които по три-четири дни нямаше вода. Дали тъй като сме на по-високо, или са повреди, само че беше редовно. Когато идва водата, в действителност системата изкарва единствено въздух, което върти през водомера, по тази причина пристигнаха сметки, по-високи 2 пъти от нормалните ", изяснява Камелия Радева от предприемчив комитет " Спаси Перник " пред " Капитал ". В края на октомври тя подава тъжба до ВиК - Перник, а оттова дават отговор, че вероятно ще инсталират обезвъздушител. Досега нищо от това не се е случило.

Проблемът се задълбочава и неналичието на вода удря всеки аспект на живота на жителите. " Не може да се приказва единствено за филантропична рецесия. Говорим за екокатастрофа, за проблеми за здравето, промишлеността, за цените на наемите, за навлизането на вложители, за дребния бизнес ", споделя Камелия Радева и дава съответен образец с фризьорските салони, които мъчно биха могли да работят без вода.

А кой е отговорен

Абсурдното в цялата тази обстановка е, че институциите просто са си затваряли очите седмици наред. " Авария остави без вода половин Перник, Батановци и 6 села " е заглавие на уеб страницата на БНР от 14 септември 2019г. На 1 октомври медията цитира управлението на " ВиК Перник ", което споделя, че размерът на " Студена " доближава едвам една трета. Ясно е, че в града има проблем, водата непрекъснато стопира за огромна част от популацията, само че никоя институция не работи.

Кой какво общо има с рецесията? Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е притежател на 51% от ВиК - Перник, т.е. е неин принципал. Това значи, че би трябвало да е наясно с проблемите на личното си сдружение и носи отговорност за него. Представител на районното министерство в сдружението е Огнян Деведжиев, назначен през август 2018 година До 2012 година Деведжиев е шеф на ВиК - Петрич, където по време на ръководството си е бил сменил адреса за преписка на сдружението с домашния си, настояват локални медии. Справка в Търговския указател в действителност демонстрира, че до 2008 година сдружението е записано на ул. " Екзарх " Йосиф 2, което Гугъл Maps демонстрира като жилищна зона, а не на св оя си адрес - ул. " Оборище " 6.

ВиК - Перник, подава данни и към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на база на които се оформят графици за потребление на водата в язовирите. Според Закона за водите министърът на околната среда и водите " при пораждане на непредвидими и/или изключителни условия променя месечния график ". Екоминистърът Нено Димов е подписвал графиците за септември и октомври, само че не е лимитирал или спрял подаването на вода към промишлеността, макар че размерът на язовира понижава сериозно. През септември и Аврамова, и Димов подминаха парламентарните въпроси по тематиката с лека ръка. Прокуратурата чува изборно

В разпореждане от 10 декември 2019 година на Окръжна прокуратура - Перник, написа, че " с бездействията си министрите на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие не са положили задоволително грижи за стопанисването на имуществото, вследствие на които са последвали вреди, а и вреди за човешкото здраве ". Районната прокуратура в града също установи, че са налице данни за вероятно осъществени занемареност и закононарушения по работа от страна на длъжностни лица от двете министерства.

След това обаче инспекцията минава в Специализираната прокуратура и под надзора на основния прокурор Иван Гешев, а възможната виновност на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие се изпари като водата от язовира. В известие на прокуратурата от 27 декември написа, че следствието " се води против длъжностни лица от общинската и регионалната администрация за това, че в интервала 2017 – ноември 2019 година не са положили задоволително грижи, надлежно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник и за стопанисването на водния запас в язовир " Студена ". " Разследват се длъжностни лица във ВиК - Перник, община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция - Западнобеломорски басейн в Благоевград. Липсват единствено двете министерства.

Сега точно прокуратурата е посочена и като единственият справедлив източник на информация за това къде отиде водата и за какво в действителност се стигна до тази рецесия. Възможността в никакъв случай да не разберем се усилва във времето. А рискът от още по-строг режим остава.

Фотограф: Надежда Чипева Милиони за водата в Перник

След като седмици наред се повтаряше мантрата, че европейският план за воден цикъл ще избави водата в Перник, стана явен очевидният факт, че той е с прекомерно отдалечен времеви небосвод - там даже няма готови задачи за търгове. Поради което започнаха да валят милиони от страната. След като получи общо към 35 млн. лева, кметът на Перник Станислав Владимиров разгласи бедствено състояние, с цел да може да разпореждат спешни поправки без публични поръчки. По думите на Владимиров първо е провиснал 1 млн. лева от районното министерство за спешни поправки. От страницата на ВиК - Перник, се вижда, че всекидневно се кърпят тръбите в града с тези пари, като поправки се правят от държавната " Монтажи ", само че и от частни като " Райкомерс констръкшън ".

В последния ден на декември бяха отпуснати 30 млн. лева, които по думите на кмета ще се харчат за реорганизация на 60 км ВиК мрежа, за реорганизация на " остарялата " пречиствателна станция и за довеждащия тръбопровод в индустриалната зона. " Ще изпратим предложения към най-големите в бранша. До края на тази седмица уповавам се да можем да ги възложим, а от другата да стартират дейностите ", сподели кметът. Работата ще отнеме няколко месеца по прогноза, стига температурите да не паднат до -20 градуса. Отделно се влагат на 3 млн. лева в реорганизация на пречиствателна станция. По думите на Владимиров с водния цикъл по европейския план и отпуснатите в този момент милиони ще се подмени към 70 - 80% от подземната ВиК инфраструктура в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР