В Полша долната камара на парламента прие закон за промени

...
В Полша долната камара на парламента прие закон за промени
Коментари Харесай

Долната камара на полския парламент прие закон за промени в правосъдната система



В Полша долната камара на Народното събрание одобри закон за промени в правосъдната система с вярата да убеди Европейската комисия да разблокира милиарди евро от фонда за възобновяване от пандемията, съобщи Ройтерс.

Законопроектът бе признат от Сейма с гласовете на “Право и правдивост ”. От ръководещата партия считат, че финансовата сигурност на Полша зависи от възобновяване на достъпа до еврофондовете в размер на над 35 милиарда евро, които бяха блокирани от Брюксел поради подозрения, че независимостта на съдилищата в Полша е подкопана.

Съгласно признатия текст, дисциплинарните случаи в правосъдната система ще бъдат обсъждани от Върховния административен съд вместо от състав на Върховния съд. Ограничава се и опцията за дисциплинарни санкции на съдиите, които слагат под подозрение независимостта на свои сътрудници.

“Финансовата сигурност на поляците и сигурността на границите ни са най-важното за нас. Трябва да прекратим този непотребен юридически спор на Запад, с цел да се съсредоточим върху военната опасност от Изток, " изясни измененията министър председателят Матеуш Моравецки.

Според съдружния му сътрудник обаче - консервативната партия “Единна Полша ”, със законопроекта се подкопава полският суверенитет. Збигнев Жобро, който оглавява тази партия и правосъдното министерство, съобщи, че поляците се поддават на “изнудване ”, с цел да получат пари, които на процедура съставляват “много безценен заем ” за връщане.

Освен в ръководещата коалиция, възражения против промяната повдигнаха опозицията, която държи болшинството в Сената, както и президентът Анджей Дуда, който може да наложи несъгласие.

БНР подкасти: На всяка цена Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР