В по-голямата част от човешката история старостта, каквато я познаваме,

...
В по-голямата част от човешката история старостта, каквато я познаваме,
Коментари Харесай

Остаряването като предотвратима болест

В по-голямата част от човешката история старостта, каквато я познаваме, е била необичаен разкош. Малцина са имали гените, обществения статус или чистия вманиачен шанс да доживеят 40-годишна, а какво остава за 70-годишна възраст. За благополучие човечеството реализира голям напредък в това отношение. Благодарение на хигиената, имунизациите, антибиотиците, положителното хранене и други плодове на науката продължителност­та на живота от 1900 година до през днешния ден се е нараснала повече от два пъти. Сега обаче се постанова да платим сметката на този неоспорим триумф. През идващите десетилетия застаряващото човечество ще бъде залято от „ сивото цунами “ на заболяванията, свързани със старостта – кардиологични болести, диабет, рак, деменции и така нататък Всъщност, без да се замисляме доста, неприятното на старостта са точно заболяванията. Възрастта в действителност би била „ просто едно число “, в случай че извадим от картинката биологичното остаряване и следствията от него. Какво бихте споделили за концепцията да се преборим по едно и също време с остаряването и с неговите заболявания и болежки? Точно това е задачата на едно ново придвижване в медицината, което си пробива път от началото на века, а през днешния ден е разрастваща се промишленост. 

 

Не на старостта

Постулатите на този протест против остаряването са елементарни: хайде най-сетне да лекуваме повода (остаряването) вместо следствието (болестите). Биологичното остаряване е ясно дефинирана цялост от известни на науката дегенеративни процеси. Всеки от тях може да бъде третиран и надлежно занимателен, спрян и даже върнат обратно. Така с медицински средства можем да реализираме подмладяване и удължение на годините, изживени в здраве, така наречен healthspan. Отговорът на въпроса: „ Защо? “, е чисто етичен. „ Ако въобще е допустимо да предотвратим страданията на възрастните хора, имаме моралното обвързване да го създадем “, декларира пионерът в региона, английският академик Обри де Грей.

 

Споменатите нагоре процеси на стареене са разказани в един значим за региона теоретичен труд, оповестен през 2013 година (The Hallmarks of Aging, Lуpez-Otнn et al.) Те са 9 на брой, като измежду тях са амортизиране на теломерите, привършване на стволовите кафези, изтощение на имунната система, епигенетични промени, геномна неустойчивост и други През последните години проучвателен екипи от целия свят работят във всяко от тези посоки. Единственото общо сред тях е, че задачата им е да „ ремонтират “ вредите от остаряването на клетъчно и тъканно равнище и да „ деактивират “ дегенеративните процеси.

 

Възможно ли е въобще същинското подмладяване на телата? Все отново сме привикнали да мислим за „ живата вода “ и „ търсенето на безконечната младост “ в подтекста на приказките. Да, допустимо е, тъй като в природата остаряването не е толкоз неотклонно, колкото сме привикнали да мислим. Някои живи организми стареят доста постепенно, други могат да регенерират свои органи и крака, а трети като медузата Turritopsis dohrnii са биологически безсмъртни. Имаме обаче и по-близък до нас образец. Това са „ суперстолетниците “, които надвишават 110-годишна възраст, без да имат основни здравословни проблеми. Всичко това значи, че остаряването не е орис и че биологичните организми имат огромен капацитет за подмладяване.

 

Лекарства за младост

Сред многото пробни подмладяващи лечения, които се създават сега, най-близо до регулаторно утвърждение са така наречен сенолитици. Това са медикаменти, чиято роля е селективното заличаване на така наречен сенилни кафези (senescent cells) в човешкия организъм. Клетките влизат в това положение, когато са подложени на стрес, да вземем за пример при щета в тяхното ДНК. В резултат те стопират да се разделят, само че не умират. С напредването на възрастта тези „ зомби кафези “ последователно се натрупват в тялото, нарушават структурата и действието на тъканите, провокират хронично инфектиране и в последна сметка стават фактор за много неприятни неща – от рак през сърдечносъдови заболявания до бръчки на лицето. Сред по-добре проучените сенолитици са две противоракови медикаменти – дазатиниб и навитоклакс. Други са кверцетин (срещан в плодове и зеленчуци), ресвератрол (в гроздето), както и фисетин (в ягодите). При тествания с животни е потвърдено, че сенолитиците работят и реализират действително функционално подмладяване на организма. Например при клинични тествания комбинацията от дазатиниб и кверцетин демонстрира положителни резултати против диабетна болест на бъбреците и идиопатична белодробна фиброза – две заболявания, които са отчасти провокирани от натрупването на сенилни кафези.

 

През последните 3–4 години има същински гърмеж в интереса към сенолитиците от страна на биотехнологичните компании. Там, където преди имаше 2–3 компании пионери, в този момент има десетки компании, последващи разнообразни подходи към задачата. Швейцарската Rejuversen да вземем за пример търси метод да накара имунната система сама да почиства сенилните кафези. От своя страна Oisin Biotechnologies създава генна терапия, която точно нападна сенилните кафези. Тя демонстрира положителни резултати при опитни мишки с цялостно елиминиране на остарелите кафези и доста нарастване в продължителността на живота.
Една от аргументите за интерес е фактът, че сенолитиците имат евентуално доста необятно деяние против заболяванията на старостта. Затова е евентуално точно отсам да излязат първите същински регенериращи лечения.

 

На втора позиция се задават терапиите със стволови кафези. Изследванията в тази област означиха сериозен прогрес през последните години. Целта е да бъдат употребявани „ магическите “ свойства на стволовите кафези – универсалните клетъчни „ заготовки “, които построяват телата ни. Те са безсмъртни и могат да се диференцират във всеки характерен тип кафези от тялото. Това разрешава да бъдат употребявани като повсеместен „ материал “ за корекция на човешкото тяло на клетъчно равнище. Една от перспективните насоки е потреблението на така наречен мезенхимни стволови кафези (MSC) за регенерация на тъкани. Те се съдържат в костния мозък, в пъпната шнур и в мастната тъкан. Могат да бъдат събирани от донори или от самия пациент. Сред фирмите, които работят на това поле, е американската Longeveron, която създава лечения против възрастова отпадналост, заболяването на Алцхаймер и метаболитен синдром.

 

Един нов тип стволовоклетъчна терапия употребява не самите кафези, а техните секреции, които съдържат фактори за напредък и регенерация. Процедурата стартира с минилипосукция на пациента. От мастната тъкан се извличат MSC кафези, тяхната секреция се събира и се реинжектира в пациента. Вече има клиники, които оферират този тип терапия в композиция с други средства за подмладяване. Американската компания AgeX Therapeutics създава една евентуално революционна технология. Тя включва особено дефиниран медикамент, който при инжектиране в организма препрограмира клетките по този начин, че да ги върне към положение на стволови кафези, с цел да регенерират развалените тъкани. Компанията работи и по лечения за диабет от втори вид и исхемична болест на сърцето. 

 

Сенолитиците и стволовите кафези са единствено два от типовете „ лекувания за напреднала възраст “, които се създават сега. Има доста други подходи, в това число удължение на теломерите, коригиране на грешките в митохондриалната ДНК, антиамилоидни лечения, възобновяване на имунната система и така нататък Една потвърдено работеща техника е потреблението на плазмафереза за подмладяване. Процесът съставлява пречистване на кръвта, с цел да бъдат отстранени факторите, стимулиращи възпалителните процеси. Методът е основан от професорите от университета „ Бъркли “ Ирина и Майкъл Конбой.

 

„ Лекарствата за младост “ са към момента нова област, само че към този момент се радват на интерес от страна на вложителите. Компанията майка на Гугъл – Alphabet Inc., продължава да налива милиарди в своята Calico. От своя страна Unity Biotechnology се радва на вложения от имена като Джеф Безос, Питър Тийл и Робърт Нелсен. Организацията Lifespan.io поддържа постоянно обновен лист на пробните лечения за подмладяване. Към 9 март 2021 година техният брой е 59. Най-напреднала измежду всички тях е митохондриалната генна терапия GS010 на GenSight Biologics, която лекува характерен тип оптична невропатия, причиняваща слепота. Тя сполучливо приключи третата фаза на клинични тествания през декември 2020 година

 

1000-годишният човек

Една от пречките, които към момента забавят развиването на подмладяващите лечения, е фактът, че регулаторните организации по медикаментите като американската FDA и европейската EMA не признават остаряването за заболяване. Т.е. никой не може да организира клинични тествания, чиято цел е удължение на живота единствено по себе си. Вместо това клиничните тествания би трябвало да са за някаква друга индикация, обвързвана с заболяванията на старостта.
Какво въпреки всичко можем да чакаме от „ медикаментите за младост “? 
Патриархът на тази област Обри де Грей е прочут с изказванието си, че първият човек, който ще живее 1000 години, към този момент е роден. И той въобще не се майтапи. „ Цялата концепция е, че няма да има граница какъв брой дълго ще можем да поддържаме хората здрави “, изяснява той.

 

А по кое време да чакаме нашето хапче за младост? 

Още е рано. Можем обаче да предвиждаме, че терапиите за подмладяване ще станат действителност в живота на множеството хора, които сега населяват планетата. Като начало в близкото бъдеще евентуално ще се появят клиники към ръба на закона, които ще оферират комбинирани лечения за подмладяване, съчетаващи, да речем, сенолитици, стволови кафези и други способи. Специализираният уебсайт Fight aging предвижда, че в началото цената ще бъде 4- до 5-цифрена сума в долари за един курс, като лекуването ще се ползва от време на време. Поне след едно десетилетие подмладяването ще бъде прието за законна част от медицината. Ще има мощен политически напън за демократизирането на достъпа до подмладяващи лечения, като някъде в бъдещето те ще стартират да бъдат поемани от здравното обезпечаване. Накратко – остаряването без заболявания скоро ще престане да бъде фантастика. Старостта към този момент няма да бъде асоциирана с повинност, крах и страдалчество. Хората на 70 година ще имат пред себе си в началото 30, а по-късно и повече години здраве. Ще могат да водят пълностоен живот, който ще употребяват, както си изискат – да работят, да си почиват, да влагат, да пътуват, да научават нови неща.

Какво ще кажете да отпразнувате  120-годишнината си, като изкачите връх Мусала с праправнуците си?
Автор: Начо Стригулев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР