В Плевен ще бъде почетена паметта на българските военнослужещи, загинали

...
В Плевен ще бъде почетена паметта на българските военнослужещи, загинали
Коментари Харесай

В Плевен почитат паметта на загиналите в Кербала

В Плевен ще бъде почетена паметта на българските военнослужещи, починали при атентат в Кербала, Ирак, преди 16 години, оповестиха от Плевенския гарнизон.
Духовници от Плевенската митрополия на следващия ден от 11.00 часа ще отслужат панихида пред паметната плоча до контролно-пропусквателен пункт на войскови регион 1163 /бившето ШЗО/ и ще бъдат положени венци и цветя.

Паметната плоча е за починалите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада - офицерски претендент Иван Инджов, офицерски претендент Свилен Киров, офицерски претендент Гърди Гърдев и офицерски претендент Димитър Димитров.

Преди 16 години при атентата против базата " Индия " в Кербала починаха четирима български военни от първия български контингент в Ирак, напомни Багрян Спасов от Плевенския гарнизон. 29-годишният пълководец на рота, капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов - пълководец на поделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров - пълководец на поделение, и 25-годишният мерач, редови войник Свилен Киров, от българския пехотен батальон, починаха при терористичното нахлуване против базата на българския контингент, посочи той. Денонощие по-късно в болничното заведение в Багдад, от раните си почива 26-годишният лейтенант Николай Саръев, добави той.

Повече от 20 индивида са ранени в друга степен при нападението с взривена кола-цистерна, пробила загражденията, макар реакцията на  охраната, която не съумяла да предотврати гърмежа, напомни още Спасов.

На 27 декември 2003 година по обед, два поста в региона са алармирали за очевидна опасност за гибелен атентат с камион-бомба. Караулът и групата за бързо реагиране са разкрили пукотевица по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са премахнати, камионът-цистерна е траял да се движи към постройката.

Вероятно цистерната е взривена отдалечено, като минута преди гърмежа базата е била обстреляна в допълнение с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. Взривът и мощната ударна вълна срутват оградната стена, както и съвсем всички стени от северната страна.

След 10 минути е осъществен сходен атентат в центъра на Кербала, директно пред постройката на кметството и наоколо до постройката на локалната полиция.
Петнадесет минути по-късно е осъществен атентат и против Логистичната база на многонационалната бригада, добави Багрян Спасов;
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР