В Плевен пресъздадоха пролетния обичай лазаруване девойки от фолклорен ансамбъл

...
В Плевен пресъздадоха пролетния обичай лазаруване девойки от фолклорен ансамбъл
Коментари Харесай

Девойки от фолклорен ансамбъл „Нашенчета” пресъздадоха празника Лазаровден в Плевен

В Плевен пресъздадоха пролетния бит лазаруване девойки от фолклорен отбор „ Нашенчета ”.

В ролята на дребни моми лазарки бяха певици от националния хор при Детско-юношеския състав при Центъра за работа с деца, готови от тяхната ръководителка Петя Балева, която е  солистка на Северняшкия отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев ” в Плевен.

За Българска телеграфна агенция тя сподели, че децата са научили песни за обичая, който е обичаен празника Лазаровден.  „ Това е свят и ярък празник, на който в красиви национални носии, с върбови венчета и лазарски песни младите моми благославят, пожелават здраве и благодат ”, разясни Петя Балева. Считало се е, че мома, която не е лазарувала мъчно ще се задоми, добави тя.

 

„ Лазарките нормално са на възраст сред 13 и 16 години, а на девойките след тази възраст към този момент им се разрешавало да се момеят - обличали се с облекла, които имали най-пъстрите шевици и украси, направени от тях през зимата ”, добави ръководителката на детския национален хор при отбор „ Нашенчета ”.

Изпълнявайки обредни песни, дребните лазарки донесоха през днешния ден наслада и пролетно въодушевление на всички присъстващи към откритата сцена в „ Панорама мол Плевен ”. Тук обичайно всяка събота се събират доста деца, техните родители, цели фамилии за срещи с изкуството, за диалози с известни персони от театъра, музиката и спорта, отбеляза Георги Стоянов от основателите и уредници на деянията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР