В пленарната зала на Народното събрание днес влизат за обсъждане

...
В пленарната зала на Народното събрание днес влизат за обсъждане
Коментари Харесай

НС започва да закрива спецправосъдието. Какво готви Гешев

В пленарната зала на Народното събрание през днешния ден влизат за разискване и вероятно гласоподаване измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закрива спецправосъдието.

Специализираният съд и прокуратура не са постигнали заложените цели за 10-годишният интервал на деяние със основаването им през 2011 година. Това показват ръководещите в претекстовете си за поправките. Допълват, че спецправосъдието се е трансформирало в политическа бухалка и основава спомагателни опасности за независимостта на правосъдната власт и върховенството на правото.

Проектът на закона към този момент беше утвърден на първо четене в отрасловата парламентарна комисия, а срещу него гласоподаваха от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Промените плануват още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на Висш съдебен съвет, основния прокурор и инспекторите от инспектората към Висш съдебен съвет. Създавали привилегия за съответните магистрати при възобновяване им на служба след привършване на мандата им, която им дава незаслужено предимство за кариерно израстване пред останалите съдии и прокурори и следователи.

Главният прокурор Иван Гешев към този момент разгласи, че в случай че Народното събрание утвърди измененията той ще сезира Конституционния съд, тъй като по думите му зад плана се крият нелегитимни ползи.

Закриването на профилираното правораздаване не е правосъдна промяна, а юридическа злополука, счита Гешев. Според него то ще провокира рецесия в региона на наказателното правосъдие.

Иван Гешев предизвести, че със закриването на профилираното правораздаване има заплаха да „ катастрофират “ делата против тези, които биват наричани " олигарси ", допустимо е да бъдат вдигнати запорите на над 3 милиарда лева, наложени по искане на КПКОНПИ. „ Това, което се случва е в полза на мафията, на олигархията, не на българските жители “, акцентира основният прокурор.

Специализираното правораздаване се употребява с изключителна интернационална поддръжка, подсети основният прокурор и уточни, че Специализираната прокуратура бе определена за хазаин на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по каузи за проведена престъпност, след съревнование с други прокуратури.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР