В писмо до международния телекомуникационен гигант Etisalat бившите малки акционери

...
В писмо до международния телекомуникационен гигант Etisalat бившите малки акционери
Коментари Харесай

Protext: Бивши партньори на PPF с предупреждение към Emirates Telecommunication Group Company

В писмо до интернационалния телекомуникационен колос Etisalat някогашните дребни акционери на О2 разказват неетични дейности от страна на PPF, която, откакто придобива мажоритарен дял от компанията, стартира да ги притиска и в последна сметка ги изтласква,  като им заплаща по-ниска цена на акция, в сравнение с действително е цената на сдружението. Това написа N1 като се базира на чешкия уебсайт protext.cz.
 
През 2014 PPF придобива мажоритарния дял от телекомуникационната компания О2. Разделя я на две - O2 и CETIN, макар че миноритарните акционери са били срещу. След това PPF изцяло завладява контрола над CETIN, изтласква дребния сътрудник и му изплаща по 172 крони за акция - доста под същинската стойност на акциите, се показва в писмото. Чрез сходни похвати придобива и цялостен надзор над O2, а по-късно я препродава с облага от над 13 милиарда крони, се споделя в обявата.
 
Малките акционери водят правосъдни каузи против PPF, допълват от protext.cz, само че откакто завладява контрола, акциите се трансферират на трети компании и по този начин в началото съдените компании в действителност стават празна черупка, написа още в писмото до новите сътрудници на PPF. „ Това наподобява на подлагане на динена кора под краката на някогашните дребни акционери, които желаят да се преборят за своите права по отношение на PPF ”. Изчисленията на дребните акционери на CETIN демонстрират, че са получили най-малко 60 крони по-малко на акция. Според самостоятелен специалист, назначен от съда, размерът на една акция по времето на отстраняването на дребните сътрудници е даже по-висок и възлиза на 247 крони. Така от всяка акция акционерите губят по 75 крони. Въз основа на мнението на експерт акционерите, отстранени от CETIN, желаят доплащане в размер на 75 крони за акция, а тези от О2 – 85 крони за акция плюс лихвите.
 
Според Томаш Хайек, представител на дребните акционери от CETIN, PPF ще подходи по същия метод към новия си сътрудник. „ Отново същият метод на деяние, който е употребен в тази ситуация на CETIN - да се изсмукват оптимално пари в брой, да се преопакова и да се препродаде ”, написа Хайек в своя Twitter акаунт. Бившите акционери от CETIN и О2 предизвестяват новия вложител, че в Република Чехия неетичното държание на PPF е в детайли изнесено в медиите, и че зад тях застана и генералният шеф на Борсата с скъпи бумаги в Прага Петър Коблиц, написа още protext.cz. Цитират изявление на Коцлиц: „ Напълно разбирам гнева на акционерите. Не ме учудва, че буди изненада и неодобрение, когато нещо такова се случи на пазара, който през последните 10 години се държи като общоприет западноевропейски пазар. ”
 
Бившите миноритарни акционери означават още, че империята на починалия Петър Келнер продължава да употребява бизнес моделът, развъртян още през деветдесетте години - на ниска цена да придобиеш, да извлечеш облагата и скъпо да продадеш, който в течение на времето донесе на PPF астрономически облаги. „ Той продължава да бъде същият и единствено се приспособява към новите обществено-политически връзки. На всичкото от горната страна компанията се показва като човеколюбец – да вземем за пример поддържа образованието, културата или по време на COVID-19 избавя животи като купува апарати. В тази посока би трябвало да текат финансови средства, само че от „ естествен ” бизнес. В никакъв случай от пари, които са спестени като неетично се отстраняват акционери на цена доста под действителната ”, написа още в обявата.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР