В писма до редица институции Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите

...
В писма до редица институции Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите
Коментари Харесай

От Съюза на военноинвалидите са обезпокоени за срока на решенията на ТЕЛК

В писма до редица институции Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите настоява  да бъде решен въпросът с изтеклите, само че неподновени ТЕЛК решения. Извънредната конюнктура към ковид е причина за този проблем.  

От Съюза на военноинвалидите са обезпокоени, че след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура изтеклият период на ТЕЛК-решенията, не е удължаван. Това ще затрудни използването на права като пенсия, заверки на документи, в това число на брошура за военноинвалид и военно потърпевш, напомня ръководителят на организацията Петър Велчев:

" Получават се най-малко 2-3 месеца най-малко, в които тези хора нямат ТЕЛК и през това време те не могат да получават нито пенсии, нито да могат да получават някакви обществени придобивки. Военноинвалидите не могат да си заверяват и медикаментите ".

Писмото е изпратено до премиера, Народното събрание, омбудсмана и Комисията за отбрана от дискриминирането:

" До този миг няма отговор “.

По данни на Национален осигурителен институт военноинвалидите и военнопострадалите са 3 995-ма души, 2 096 са военно-инвалиди, 1900 военно-пострадали. Най-много са хората със изгубена работоспособност - сред 50-79%.

По данните от уеб страницата за ковид след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, хората с изтекли от март ТЕЛК и НЕЛК решения, би трябвало да показват нови експертни решения.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР