В Пирогов започва третата фаза от имунизирането срещу COVID-19, с

...
В Пирогов започва третата фаза от имунизирането срещу COVID-19, с
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Започна третата фаза! За 2 седмици може да се поставят 300 000 дози

В " Пирогов " стартира третата фаза от ваксинирането против COVID-19, с имунизацията на AstraZeneca, които дойдоха нощес. Сред имунизираните ще бъдат и членове гласоподавателите комисии и служащи на длъжности от публично значение.

В рамките на 2 седмици ще може да се слагат 300 00 дози от „ Астра Зенека “, в случай че се вземе решение да не се пази втора доза. Това сподели шефът на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ проф. Асен Балтов след началото на имунизацията с имунизацията на „ Астра Зенека “ в болничното заведение.

„ Логистично имунизацията на „ Астра Зенека “ е доста по-лесна за разпространяване и приложимост. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква елементарен ледник сред 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура - до 24 часа без да е отварян, до 6 часа, в случай че е отворен. В рамките на 6 часа би трябвало да имунизираме 10 души, с цел да се използва напълно флакона. Това е резултатът на бързо разпространяване и имунизиране на доста хора “, разяснява проф. Балтов.

„ В рамките на идващите 4 седмици чакаме да дойдат 300 000 дози. Ако в понеделник се вземе решение, най-вероятно ще стартира приложимост на всички пристигнали дози. 300 000 ще могат да се създадат в границите на 2 седмици, а идващите, които идват ще са за втора доза, не по-рано от 60 дни “, уточни той.

Вчера вечерта у нас бяха доставени 28 800 дози от имунизацията.Препаратът е третият, позволен за приложимост в Европейски Съюз. Това е и компанията, от която България е поръчала най-големи количества - 4 милиона и половина.

До момента това е 6-тата по ред доставка на препарат против COVID-19 в България. А през този месец се чака да дойдат още 75 хиляди бройки от имунизацията на Pfizer и 32 хиляди на Moderna.

Интервалът сред слагането на двете дози при имунизацията на AstraZeneca е сред 4 и 12 седмици. Заради това от имунизационния щаб обмислят полученото количество да бъде употребявано единствено като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето идната седмица на съвещание на щаба.

До края на февруари страната ни чака още четири доставки от оксфордската ваксина. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от имунизацията на Pfizer. В средата на седмицата ще получим и 6 000 дози от имунизацията на Moderna.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР