В петък президентът Еманюел Макрон направи кратка спирка в Шри

...
В петък президентът Еманюел Макрон направи кратка спирка в Шри
Коментари Харесай

Знакова визита на Макрон в Шри Ланка

В петък президентът Еманюел Макрон направи къса спирка в Шри Ланка.

Това е първото посещаване на настоящ френски водач в островната страна, която претърпява мъчно икономическо възобновяване , разяснява Агенция Франс Прес.

Макрон дойде в Шри Ланка в петък вечерта, с цел да означи 75-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, оповестиха от канцеларията на президента на Шри Ланка.

Посещението му се състоя от двучасов престой на летището в Коломбо.

След като беше посрещнат от външния министър на Шри Ланка Али Сабри, Макрон организира диалози с президента Ранил Викремесингхе.

Като четвърти по величина заемодател на Шри Ланка, Франция е дала обещание съдействие при преструктурирането на дълга, с цел да помогне на островната страна да се възвърне от най-тежката икономическа рецесия след оповестяването на независимостта през 1948 година

Страната получи сериозна помощ от МВФ, само че се чака да остане във банкрут до 2026 година

Викремесингхе похвали забележителната роля на Франция в международните каузи, изключително в области като смекчаването на последствията от изменението на климата, преструктурирането на международния дълг и въпросите, свързани с Индо-Тихоокеанския район, се споделя в изказването на шриланкийското председателство.
 Bloomberg: Макрон се пробва да застане на вярната страна на историята и НАТО
Bloomberg: Макрон се пробва да застане на вярната страна на историята и НАТО

Франция се нарежда като един от най-яростните поддръжници на Украйна

" Шри Ланка и Франция са две страни от Индийския океан, които споделят една и съща цел: отворен, приобщаващ и проспериращ Индо-Тихоокеански район. В Коломбо го потвърдихме: укрепени от 75 години дипломатически връзки , можем да открием нова епоха на нашето партньорство ", съобщи Макрон в известие в Twitter след срещата.

По-рано от Елисейския замък описаха, че става дума за " историческо посещаване ".

Франция е дом на към 60 000 шриланкийци , по-голямата част от които са представители на тамилското етническо малцинство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР