В петък, на 5-ти октомври, космическият телескоп “Хъбъл влезе в

...
В петък, на 5-ти октомври, космическият телескоп “Хъбъл влезе в
Коментари Харесай

Космическият телескоп Хъбъл загуби един жироскоп, НАСА все още не се притеснява

В петък, на 5-ти октомври, галактическият телескоп “Хъбъл ” влезе в така наречен предпазен режим на работа (Safe mode). Причината за тази обстановка е щета на един от трите интензивно употребявани жироскопа на борда на обсерваторията. 

Жироскопите постоянно са били считани за ахилесовата пета на “Хъбъл ”, защото са съставни елементи, които се движат и заради това се износват доста по-бързо от останалия хардуер. В предишното галактическите совалки постоянно са обслужвали телескопа. По време на последното такова обслужване през 2009 година от совалката “Атлантис ” бяха конфигурирани шест нови жироскопа.

Преди повредата в петък, два други жироскопа са се били развалили през миналите години. Това ще рече, че на борда на “Хъбъл ” остават три. Това са жироскопи от по-модерен вид и заради това се чака да работят дълги години. Проблемът е, че един от тях не се държи съгласно упованията. Поради това екипът на задачата следва да проучва обстановката и да реши какво да прави.

Ако този жироскоп бъде наведен в работоспособно положение, “Хъбъл ” ще продължи да работи както преди, с три непрекъснато дейни жироскопа. Но в случай че не и се окаже, че има единствено два жироскопа, на които може да се разчита, НАСА няма да има различен избор, с изключение на да вземе решение телескопът да действа единствено с един жироскоп – абсолютният най-малко. Другият ще остане като запаса. Това ще ограничи придвижването му и района от небето, който той може да учи, само че не и полученото количество научни данни.

Като цяло организацията не е изключително обезпокоена. При два работещи жироскопа и единствено в случай че един се употребява, “Хъбъл ” може да оцелее още дълги години – в това число и през 20-те. И въпреки всичко е добре да се подготвим душевен, че инструментът, който е в орбита от началото на 90-те години и мнозина са отраснали с него, няма да е безконечен. Истинският въпрос за науката е дали “Хъбъл ” ще продължи да работи до изстрелването на “Джеймс Уеб ” (засега планувано за 2021 г.). “Джеймс Уеб ”, плануван за заместител на “Хъбъл ”, претърпя голям брой отлагания през годините и нищо чудно да има още. Затова е от сериозно значимо значение “Хъбъл ” да остане в употреба допустимо най-дълго. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР