В петък Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува

...
В петък Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува
Коментари Харесай

Още 4 от закъснелите 200 заповеди за зони за местообитания са обявени за обсъждане

В петък Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разгласява планове за четири заповеди за режими на отбрана на зони от " Натура 2000 " ( за зоната тук). Проектите са за зоните " Стралджа " (Карнобат), " Таушан тепе " (варненско), " Круше " (Разлог) и " Брестовица " (Перущица). Тези предпазени зони по европейската инструкция за местообитанията пазят надлежно солени ливади и езера, редки степни растения, изворна и скална растителност както и няколко типа родопски и пирински гори. Становища до екоминистъра по препоръчаните от екоминистерството режими за отбрана могат да се подадат до 26 април.

Страната трябваше да разгласи ограничения за отбрана за всички 234 зони за местообитанията до 2016 година Липсващите откогато зоните са основани заповеди ги трансформират в " паркове на хартия ", тъй като значат, че тези места не се опазват от специфични режими. Преди 10 дни екоминистерството разгласи планове за други от закъснелите заповеди за зони - това са 10 обекта от " Натура 2000 ", които пазят гори, заливни ливади и Дунавски остров - виж тук.

Закъснението от над пет години е част и от наказателна процедура от януари 2019г. на Европейската комисия против България. Разработването на режимите в заповедите за зоните от местообитанията изисква експертен и теоретичен потенциал, който е намалял в екоминистерството след сливането по времето на министър Нено Димов на отделите " Натура 2000 " и " Защитени територии " в границите на дирекция " Национална работа отбрана на природата ". В момента актуалният екоминистър Емил Димитров също предлага понижаване на щата за експертите по биоразнообразие в дирекцията - планът за щатни промени на Министерство на околната среда и водите виж тук.

Заради забавянето на заповедите със защитни режими тези зони в България по Директивата за местообитанията действително не опазват другите типове редки за Европа хабитати, които са открити в тези места - гори, влажни зони, ливади, степи, дюни и други. Въпросът за изчезналите заповеди и отбрана за " Натура 2000 " в България се разисква на равнище Европейски парламент след въпрос от българския народен представител Радан Кънев (Демократична България).

Заради неналичието на тези заповеди през януари 2019 година стартира наказателна процедура против България за несъблюдение на екологичното законодателство на съюза. В писмото на еврокомисията за оповестяване на процедурата от 24 януари 2019 година се показва, че България освен не е оповестила заповеди за част от зоните, само че и " регулярно и непрестанно е пропущала да дефинира характерни за зоната подробни цели и ограничения за запазване на която и да било от тях ".

Тревожни са констатациите и на националния одитен отчет на Сметната палата, която през декември 2019 година откри неизпълнения на отговорностите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за " Натура 2000 ". Институцията регистрира, че към 31 юли 2019 година за 211 предпазени зони са закъснели оттатък периода заповедите от екоминистерството за установяване на специфични предпазени или консервационни зони по директивите и че това " води до липса избрани режими за запазване на предпазените зони от мрежата и до стартирането на наказателни процедури ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (209)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР