В петъчния брой на Държавен вестник са обнародвани промените в

...
В петъчния брой на Държавен вестник са обнародвани промените в
Коментари Харесай

Обнародваха промените в правилата за работа на енергийната борса

В петъчния брой на " Държавен вестник " са обнародвани измененията в правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила (ПРОБПЕЕ), оповестиха от Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/. 

Основните промени плануват БНЕБ да има опция краткотрайно да прекратява работата на един от екраните за търговия на сегмента Двустранни контракти. Съгласно измененията, признати от Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/, енергийната борса може краткотрайно да прекрати действието на ЕСТ-ДД (електронната система за търговия - двустранни договори) във връзка с някой от екраните за търговия, част от пазарен сегмент " Двустранни контракти ". Това може да се случи при липса на ликвидност или по друга причина. По силата на новата наредба иницииране на прекратяване на действието на съответния екран на ЕСТ-ДД може да се предприеме от оператора след решение на борсовия съвет към БНЕБ ЕАД. 

Операторът е задължен да уведоми всички търговски участници и да разгласява известие на интернет страницата си по отношение на преустановяването на действието на съответния екран на ЕСТ-ДД, като даде претекстове и уточни началния и крайния период за преустановяването. Функционирането на съответния екран на ЕСТ-ДД се възвръща в първия работен ден след приключване на интервала, за който действието е прекратено. 

Според КЕВР по този метод ще отстранен рисковете пред БНЕБ ЕАД и комерсиалните участници, подбудени от неналичието на ликвидност на съответния екран за търговия или от друга значима причина, налагаща краткотрайно прекратяване на търговията. Регулаторът смята, че по този метод ще има по-голяма изясненост и сигурност в връзките сред търговците участници, както и сред тях и оператора на проведения борсов пазар на електрическа сила. 

Промените на правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила са в действие от 15 януари, се показва още в известието. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР