В периоди на съмнение, повече от всякога има смисъл да

...
В периоди на съмнение, повече от всякога има смисъл да
Коментари Харесай

Не е време за теории, Мария Габриел се бори с дезинформацията

" В интервали на подозрение, повече от всеки път има смисъл да си спомняме кои сме и да бъдем горди с европейската си еднаквост . Европейците идваме от разнообразни страни, с разнообразни обичаи, с неповторимо благосъстояние от общи полезности , и всичко това е нашата европейска ДНК ", изясни комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел в конференция на високо ниво в Берлин.

Тя разяснява, че " имаме обаче един общ принцип - нашите отворени, демократични общества се основават на обществени диспути , подкрепени от надеждна информация , която е извънредно изискване жителите да показват волята си посредством свободни и обективни политически процеси . "

" И през днешния ден, към 120 дни преди европейските избори, ние би трябвало да действаме, с цел да подсигуряваме свободни и почтени избори ", добави българският еврокомисар.
 Как да се имунизираме против дезинформацията?
Как да се имунизираме против дезинформацията?

Създаваме игра с дезинформация, обясняваме, имаме вяра на държавното управление и се " имунизираме "

Представители на научните среди, медийни специалисти, политически фигури (сред които и известният някогашен президент на Франция Валери Жискар Д`Естен) разискваха най-належащите въпроси за въздействието на цифровата промяна и новите феномени в региона на разпространяването на информация върху демокрацията в Европа и отвън нея .

Габриел показа съответните дейности, които Европейската комисия подхваща за гарантирането на демократичното протичане на изборните процеси и за битка с разпространяването на дезинформация онлайн , и отбелязва, че в днешния дигитален свят, рискът от интервенция и операция в никакъв случай не е бил по-висок .

" Дезинформацията може да изкриви публичното мнение , да подбуди съмнение в институциите и в последна сметка да подкопае нашата народна власт ", изясни тя.

" Ето за какво е от първостепенно значение да действаме дружно против това събитие, като не прекрачваме линията за ненарушаване на свободата на изложение и свободата на медиите ", добави Габриел.
 Европейска комисия всеки месец следи за използването на Кодекса против подправените вести
Европейска комисия всеки месец следи за използването на Кодекса против подправените вести

Преди изборите за Екологичен потенциал следващата година

Тя разяснява постигнатия прогрес през последната една година , откроявайки най-важните моменти: признатия през април 2018 година лист с ограничения против дезинформацията онлайн, първия по рода си Кодекс за положителни практики от септември 2018 година и План за деяние против дезинформацията , признат през предишния декември.

" Не е време за политическа доктрина , а за съответни резултати. Решена съм да проследявам от близко резултатите от използването на Кодекса за положителни практики от страна на онлайн платформите с ежемесечния мониторинг, който въведохме ", разгласи еврокомисар Габриел.

" Тъй като проверителите на обстоятелства прибавят стойност в днешната осведомителна екосистема и са в основата на нашите старания , предвиждаме самостоятелна европейска мрежа на проверителите на обстоятелства ", добави тя.
 От АЕЖ желаят президентът да наложи несъгласие върху Закона за персоналните данни
От АЕЖ желаят президентът да наложи несъгласие върху Закона за персоналните данни

Законово се постанова цензура, стимулират се от интернационалната репортерска асоциация

" Тясното съдействие сред тях, онлайн платформите и рекламната промишленост освен ще даде на жителите по-лесен достъп до достоверна информация , само че и ще способства за идентифицирането на тези, които попречват провеждането на благонадежден и транспарантен обществен спор посредством дезинформация ", изясни Габриел.

Еврокомисарят акцентира и нуждата да се разширят знанията за механизмите, по които се основава и популяризира дезинформация . За тази цел Европейската комисия поддържа качествената публицистика , тъй като човешкият фактор е решителен за адаптирането на демократичния модел за цифровата епоха.

" Непрекъснатото развиване на цифрови умения и компетентности , медийният плурализъм и независимост, уменията на жителите да слушат и четат сериозно са извънредно значими за запазването на демокрацията ", добави тя.

Въпросът за дезинформацията онлайн ще бъде обект на общоевропейска конференция в Брюксел по самодейност на Мария Габриел на 29 януари, а през април ще се организира първата Европейска седмица за медийна просветеност , разяснява комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
 Дигиталното бъдеще на Луковит
Дигиталното бъдеще на Луковит

До този миг Европа няма ясна и безапелационна позиция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР