В периода 13-17 септември тази година в Гранд хотел-Пловдив се

...
В периода 13-17 септември тази година в Гранд хотел-Пловдив се
Коментари Харесай

В Пловдив се събраха световноизвестни писатели-лекари

В интервала 13-17 септември тази година в „ Гранд хотел-Пловдив ” се организира 61-вият Международен конгрес на писателите-лекари, проведен от UMEM (UNION MONDIALE DES ECRIVAINS MEDECINS) и Съюза на писателите-лекари в България „ Димитър Димов ” с подрепата на Съюза на българските писатели, Медицински университет-Пловдив и община „ Пловдив ”. За присъединяване в конгреса са пристигнали над 50 лекари-писатели, поети и журналисти от Франция, Германия, Швейцария, Португалия, Италия, Полша, Румъния и България.

Събитието се води от нашия изявен учен-ревматолог и белетрист проф. Златимир Коларов – ръководител на Съюза на писателите-лекари в България „ Димитър Димов ”.
 Запазен знак на UMEM (UNION MONDIALE DES ECRIVAINS MEDECINS)  Проф. Златимир Коларов
Какво още можем да кажем за историята на този конгрес?

Международният съюз на писателите-лекари UMEM е основан от френския лекар-поет доктор Пол Ноел през 1945 година, а Първият конгрес е извършен в Сан Ремо, Италия през 1956 година През лятото на 1965 година Димитър Димов, в качеството си на ръководител на Съюза на българските писатели и професор по ветеринарна медицина, получава писмо от доктор Пол Ноел, общоприет секретар на Сдружението на писателите-лекари във Франция, с покана българските сътрудници да се провеждат в писателски съюз и да се включат в международната организация. Това обаче става чак през 1975 година, когато писателят с здравно обучение Любен Станев взе участие за първи път в годишния конгрес на UMEM, извършен в Гърция на остров Корфу. По негова самодейност се оформя група на писатели-лекари с присъединяване на Валери Петров, Георги Свежин, Петър Константинов, Христо Ганов, Евстати Бурнаски, Рада Москова. В началото на 90-те години по самодейност на Л. Станев в България се основава „ Клуб на писателите-лекари ”, който е признат и за член на международната организация. В първите години интернационалната активност е доста дейна. За реализиране на непосреден контакт с членовете на другите организации в тези години се организират в България два от годишните Конгреси на UMEM.

През 1991 година в Дома на писателите във Варна се срещат 30 делегати от осем страни от Европа, Бразилия и Канада. Темите, по които се четат отчети, са: „ Розата – знак на медицината, поезията и хубостта ”, „ Медицина и Ренесанс ” и „ Самоубийствата в художествената литература – създатели и герои ”.

След четири години следващият конгрес се организира още веднъж в България. Във Велинград се срещат делегати от 30 страни. Темите за полемики са: „ Наркомания и СПИН в литературата ”, „ Ксенофобия и шовинизъм ” и „ 135 години от рождението на Антон Павлович Чехов ”.

През 1996 година поражда и литературна премия на името на Димитър Димов. Конкурсът се организира на две години без жанрови ограничавания. Участват единствено създатели с здравно обучение и произведения, оповестени в последните две години. Носители на премията са: Любен Станев, Валери Петров, Фани Цуракова, Лиляна Райчева, Рада Москова, Петър Константинов и Златимир Коларов.

След дълготрайно разискване по време на 60-тия Международен конгрес на UMEM през 2016 година в гр. Бергамон, Лаго ди Комо – Италия се реши идващият конгрес да се организира в Пловдив, България. За това решение повлияха показаните от проф. Златимир Коларов данни за историята и географията на Пловдив и обяваването на града за „ Европейска столица на културата за 2019 година ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР