В първите шест месеца на 2023-а година в Украйна са

...
В първите шест месеца на 2023-а година в Украйна са
Коментари Харесай

Намалява ли населението на Украйна?

В първите шест месеца на 2023-а година в Украйна са били родени към 93 500 деца. Това е спад с над една четвърт в съпоставяне със същия интервал на предвоенната 2021-а. Тенденцията за понижаване на раждаемостта в страната се следи от десетилетие, само че в този момент голямо въздействие оказват миграцията на дамите в чужбина и рисковете пред сигурността, свързани с войната.

В най-лошия случай спадът на раждаемостта, комбиниран с високата смъртност и миграцията, биха могли да понижат популацията на Украйна от настоящето му равнище от към 37 милиона души до 26 милиона за 10-годишен интервал. Прогнозата е на Ела Либанова, директорка на украинския Институт за демография и обществени проучвания.

Още преди войната раждаемостта в страната не бе задоволителна за обезпечаване на устойчиво развиване на популацията, което изисква на 100 дами да има най-малко 210 деца. През 2021-а година въпросното число е било 116, а през военната 2022-а раждаемостта понижа с още 25 %. Това обаче се дължи на последствията от пандемията, а не на войната, споделя Свитлана Аксьонова от Института за демография и обществени проучвания. Само през 2021-а пандемията е довела до 86 000 смъртни случая, добавя тя. " Тогава доста фамилии взеха решение да отсрочат основаването на деца, до момента в който не настъпи по-безопасна епидемиологична обстановка ", изяснява експертката.

Какво става с децата, родени в чужбина?

Във връзка с внезапния спад на раждаемостта Аксьонова показва, че в статистиката за 2022-а година не са били взети поради украинските деца, родени в чужбина. " Някои от ражданията в териториите, окупирани от Русия, също не участват в данните ", споделя още тя. 

Украински бежанки, пристигнали с децата си в БразилияСнимка: Brunno Covello/dpa/picture alliance

Според експертката въздействието на войната върху раждаемостта в страната е станало доста по-очевидно през 2023-а. В първата половина на годината демографите са записали спад от девет процента по отношение на същия интервал на предходната година. Аксьонова разяснява, че това е било предстоящо предвид на войната и създаваните от нея рискове.

Трудно е да се предскаже по какъв начин ще се развие раждаемостта в Украйна след войната, споделя експертката. Но показва, че не може да се чака доста нарастване на раждаемостта след края на спора. " Ще имаме обезщетителен ръст заради отсрочените раждания, само че той ще бъде дребен ", предвижда тя.

Като причина за това тя изброява последствията от войната като разрушаването на инфраструктурата и жилищния фонд, както и проблемите на трудовия пазар. Травмите от войната също способстват за увеличението на бездетното население. " Хората от ден на ден имат вяра, че е неточност да раждат дете в този нечовечен свят и да го излагат на сходни рискове ", добавя Аксьонова.

Над шест милиона украинци са избягали

Миграцията играе решаваща роля при прогнозирането на бъдещите трендове за раждаемостта, споделя Аксьонова. От началото на съветската експанзия над 6,2 милиона души са напуснали Украйна. Повечето от тях са дами в трудоспособна възраст и деца. " Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-голям ще е делът на хората, които избират да останат в чужбина. Според един от сюжетите в избрани възрастови групи в бъдеще ще има повече мъже, в сравнение с дами, защото забележителна част от украинските дами няма да се завърнат в Украйна ", показва експертката.

Деца на украински бежанци показват в Берлин на 24 август т.г.Снимка: Michael Kuenne/PRESSCOV/ZUMA/picture alliance

Има и други фактори, които ще се отразят на за бъдещата раждаемост, казва тя, имайки поради социологическите изследвания, според които преди войната повечето хора са желаели по повече от едно дете. Дали родителите ще съумеят да осъществят това зависи от сигурността, икономическата обстановка, жилищните условия, вярата в бъдещето и доверието в държавното управление, акцентира Аксьонова.

Може ли Украйна да убеди хората да се върнат?

Дмитро Боярчук от Центъра за социално-икономически проучвания CASE Украйна споделя, че държавното управление би трябвало да реагира на свиването на популацията точно в този момент и да направи съответните стопански промени. Защото намаляването на украинците в трудоспособна възраст ще аргументи проблеми за пенсионната система.

" Украинските бежанци към този момент знаят, че работата им в чужбина може да бъде доста по-добре платена, в сравнение с в Украйна. Ако всичко в Украйна се развива бързо, тогава има късмет да си върнем украинците от чужбина ", изяснява Боярчук. " Но в случай че в нашата страна няма забавна и конкурентна работа, няма да е допустимо да ги задържим в Украйна. "

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР