В отговор на депутатски въпрос, Корнелия Нинова предостави информация с

...
В отговор на депутатски въпрос, Корнелия Нинова предостави информация с
Коментари Харесай

Лъснаха лъжите на Корнелия: Чупим всички рекорди по износ на оръжие! За какво ли още мами?!

В отговор на депутатски въпрос, Корнелия Нинова даде информация с свое писмо № 02-00-132/07.07.2022г., че единствено за 4 месеца след началото на войната в Украйна (от 1-ви март до 30-ти юни тази година) Междуведомствената Комисия към нейното министерство е издала позволения за експорт на оръжие на обща стойност 1 016 336 858 евро или съвсем 2 милиарда лв.. Това несъмнено е рекорден размер в близката история на военно промишления комплекс на България. Нещо повече, в никакъв случай в толкоз къс период (за интервал единствено от 4 месеца) не са издавани експортни позволения за такава колосална сума, оповестява Tribune .

В годините на най-многобройни и интензивни военни спорове – по едно и също време Сирия, Либия, Йемен и Източна Украйна (Донбас), българският военно-промишлен комплекс осъществя рекордни равнища на експорт, като най-високите резултати са през 2017 година – осъществен годишен експорт за 1.218 милиарда евро. За съпоставяне: за цялата 2019 година общата стойност на издадените позволения е 857 134 902 евро, а за 12-те месеца на 2018 година разрешенията за експорт са в общ размер на 1 044 278 204 евро. Комисията по експортен надзор не е оповестила още данни за 2020 година и 2021 година

Почти несъмнено е, че при данните изнесени от министър Нинова за издадени за 4 месеца разрешителни за над 1 милиарда евро, то тази година ще бъдат счупени всички предишни върхове и то при мъртвило на напрежението в Близкия Изток и Северна Африка. При този интензитет на издаване на позволения простата калкулация демонстрира, че общият годишен размер може да се утрои. В тази връзка единствено наивници могат да повярват, че в този момент това българско оръжие за стотици милиони не отива в Украйна.

Пътят на въоръжението и боеприпасите не е пряк, а през Полша, несъмнено, тъй като морските пристанища на Украйна са минирани от бреговата защита и обсадени от Руския военноморски флот, всички знаем за блокираното зърно там и сложните опити за неговия експорт. В небето над Украйна също никой не лети, с цел да не бъде свален от Руската военна авиация, която господства въздушното пространство на нападнатата от нея страна. И по този начин всички оръжейни доставки, в това число българските, които са сериозен дял от общия размер, минават главно през Полша.

Това не може да остане прикрито за съветските разследващи служби, като с изключение на прекратените още преди месеци газови доставки за България и Полша, в четвъртък съветската страна приключи действието и на издадените от нея лицензи на българските държавни сдружения „ Авионамс “ и Терем Летец за поддръжка и ремонт на руска летателна техника, което слага в съществено усложнение Военновъздушни сили на България.

До началото на военните дейности в Украйна българските производители и търговци на артикули свързани с защитата имаха известни усложнения за намиране на пласмент на тяхната продукция. След началото на войната търсенето се усили десетки пъти, всички стокови наличия от дълго време към този момент са изнесени, а индустриалните графици на заводите са запълнени за над 1 година напред. В сегашния миг договарянията за оръжейни покупко-продажби се концентрират върху периода за доставка, а цената е много по-маловажен въпрос, тъй като всеки ден е от голяма важност на фронта, където всекидневно умират хора и от двете страни на спора.

На този декор освободени в последните месеци шефове на държавни оръжейни предприятия, поискали анонимност, алармират за напън от страна министъра на стопанската система и промишлеността за подаване на подготвена продукция единствено на избрани частни компании. Това води до веселба и несъблюдение на договорните задължения към други клиенти, които към този момент възнамеряват повреждане на контракти, връщане на платени от тях задатъци и претендиране на неустойки към родните държавни производители. Поговорката: който превари – той ще натовари, намира директно приложение, като вредите ще са за сметка на публичния интерес.

Към сегашния миг няма интернационалните забрани за оръжейни доставки към Украйна, доста страни членки на Европейски Съюз и НАТО намерено доставят оръжие на Украйна и то точно през Полша, многочислени са изявленията в тази връзка на задгранични реномирани медии, отразяващи висши политици или военни командири.

Решението на българския Парламент за оказване на военна помощ посредством ремонт у нас на Украинска военна техника с изключение на, бе квалифицирано като кухо и неизпълнимо заради липса на аварийни елементи в България и свободен потенциал на държавните фабрики, които са съвсем напълно ангажирани с поддръжката на българската войска. Това неуместно решение на депутатите послужи тогава за оцеляване на ръководещата коалиция поради формалния ултиматум на Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия, като за съвсем 3 месеца след приемането му даже една военна полева кухня не пристигна за ремонт у нас. Сега с началото на лишаване на лицензи това решение на Народното събрание към този момент е невероятно за осъществяване и от позиция липса на легитимност на българските държавни предприятия за ремонт на военна техника.

Остава въпросът за какво се крие износът на българско оръжие за Украйна при съществуването на толкоз многочислени и очевадни обстоятелства, които несъмнено потвърждават съществуването му. Отговорът е в Корнелия Нинова, която наивно пази тезата, че нито един патрон не отива в Украйна или най-малко тя не знае къде се пренасочва нашето оръжие след Полша. На всички е ясно, че тя има електорален интерес да укрива истината от своите партийни симпатизанти, които очевидно смята за наивни даже глупави, само че разумно изниква по-важният въпрос – щом тя лъже и крие за българското оръжие отиващо в Украйна, защо ли още ни мами в отбрана на нейни партийни или персонални ползи?

Интересно е да се наблюдава и връзката сред прокламирания връх в индустриалното произвеждане на България и размерите създадено и изнесено оръжие за Украйна. Най-вероятно точно войната е главната причина за този взрив в индустриалното ни произвеждане и отрасловият министър в лицето на Корнелия Нинова разполага с цялата информация, само че дали ще я даде и то обективно?

Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР