В остър конфликт влезе културният министър Велислав Минеков с двама

...
В остър конфликт влезе културният министър Велислав Минеков с двама
Коментари Харесай

Минеков накара Нинова да беснее! Назначил Татяна Дончева за шеф, защото хубаво… свирела

В изострен спор влезе културният министър Велислав Минеков с двама депутати по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия. Първи го конфронтира излезе рапърът Ицо Хазарта, който го попита по какви аргументи се е застъпил толкоз неотменимо за скандалния протестър от 2020 година Светослав Трайков, който назначи за началник на отдел в дирекция „ Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия “.
„ Искам да Ви попитам обикновено ли е човек, който застава на страната на денацифициращите Украйна, да оглавява отдела за европейските стратегии? В нашата парламентарна група (на Продължаваме промяната – б.р.) сме обсъждали този проблем няколко пъти и аз се пробвам да си изсмуча от пръстите причина да ви защитя за него и не намирам такава “, съобщи Христо Петров – Хазарта. Минеков обаче бе изключително сбит в отговора си към него и съобщи, че до момента в който е министър на културата, Трайков също ще е там, компактно до него.
„ Този човек беше намразен по време на митингите през 2020 година като деен участник в тях. Но той е с доста качества. По отношение на изказванията Ви – той е завел каузи и е жертван на триумф да ги завоюва. Ще работи в министерството до деня, в който аз съм министър, в случай че не се случи нещо неприятно “, съобщи Минеков.

Хазарта не му остана задължен и отсече:
„ Начинът, по който ми отговорихте, приказва повече, в сравнение с самия отговор “.
Преди броени седмици името на Трайков още веднъж бе на топа на устата откакто бе назначен като член в Съвета на шефовете на НДК, само че след плевел публичен отпор, бързо бе махнат, само че остана отпред на отдела в МК.

Минеков бе подложен на офанзива и от Движение за права и свободи по време на днешното парламентарно чуване и поради новия директорски съвет на Дарителски фонд „ 1300 години България “ с присъединяване на ексдепутатката Татяна Дончева в него.
„ Тя е освен с опит на парламентарист и правист. В продължение на 10 години работи като цигулар. Тя е дипломирана в Националната музикална академия. Има отношение към културата. Винаги съм я срещал в зала „ България “, уповавам се и вас да срещна там, отвърна остро министърът на депутата от Движение за права и свободи Ерджан Ебатин.
Той обаче му отвърна, че въпросът не е да се търси опрощение за несъмнено предопределение. И вкара завоалирано тематиката за протичащото се в Народния спектакъл и спора сред основния режисьор на институцията Александър Морфов и шефката на пиар екипа й Велислава Кръстева, някогашен народен представител и шеф на връзките с обществеността на Движение за права и свободи.
„ Някои свирят на цигулка, други свирят на виолончело (Кръстева – б.р.) и не ги възприемате. Хубаво е, когато представлявате изпълнителната власт, правилата, които изповядвате, да са основополагащи, а освен да се демонстрират, когато се търси артистична изява “, заяде се националният фаворит от Движението. А Минеков го посъветва да прочете закона и да се запознае с членовете му, касаещи назначението на Управителния съвет на фонда.
За похлупак, се стигна и до кавга сред министъра и шефката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която го нахока, че той единствено давал констатации за тежкото състояние в културата, а не да се вайкал и да не давал отговори на поставените от депутатите въпроси.

„ Имам възприятието, че всичките служебни министри са минали някаква школа. Намирате се в Народното събрание! “, извика Нинова на Велислав Минеков. „ Отчитате се пред Народното събрание. Или ще сложим ред в страната ние, или те ще продължат да я разрушават “, добави тя, като визираше служебната власт и нейните дейности.

„ Разбрахме, че ви пречат законите, че няма пари. В една правова парламентарна страна кой дава отговор за тези работи? Колко закона внесохте, откогато сте министър в този кабинет? Внимавайте какво ще отговорите, проверила съм. Имате ли визия кой прави и внася бюджет в тази страна България?! Питам Ви, за какво не внесохте бюджет за просвета за 2023 година, какво да разбираем на читалищните чиновници, на библиотекарите? Уважаеми културни дейци, служебният кабинет на Румен Радев замрази разноските за всички. Не очаквайте нарастване на заплатите. Защото служебният кабинет по този начин реши “, изрепчи се Нинова на културния министър.

Отговорът му обаче бе не по-малко ядовит: „ Знаете, че законите се коват в Народното събрание, а не в служебните държавно управление. Никой не се мръдна за Закона за културното завещание, а аз упорствам измененията в него да бъдат признати, нека и вие ги гласувате “.

И подсети, че се извършва бюджета, гласуван от предходната четворна коалиция, в чийто състав бе и Българска социалистическа партия. Соцшефката обаче се ядоса и цитира Конституцията, по въпроса кой внася бюджета в Народно събрание. И сама си отговори на въпроса за броя импортирани законопроекти от Минеков. „ Един – този за авторското право и то за синхронизация по отношение на две европейски наставления “, посочи тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР