В опозиция винаги е по-лесно. Седмица след като ГЕРБ, ДПС,

...
В опозиция винаги е по-лесно. Седмица след като ГЕРБ, ДПС,
Коментари Харесай

Бюджетът преди оставката - фалит, бюджетът след - да има за всичко и всички

В съпротива постоянно е по-лесно. Седмица откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " смъкнаха кабинета на Кирил Петков под претекст финансовата му политика, казусът внезапно се оказа не в прекомерно огромните разноски в актуализацията на бюджета, а в прекомерно дребните. И се стартира едно мятане на милиони и милиарди като за последно.

Шизофренията е всеобща, само че най-силно проличава при ГЕРБ. През май водачът Бойко Борисов разгласи, че плануваните разноски в актуализацията на Асен Василев водят страната към колапс. Или, с цел да сме по-конкретни, че страната към този момент е " обран бостан " ; че ще се върне на власт " или незабавно, или след това да се оправят сами, тъй като няма оправяне " ; че " инфлацията пораства като великденски козунак " ; и че новите разноски я напомпват в допълнение.

Малко откакто претърпя катарзис и във връзка с Македония, където за седмица минахме от " национално изменничество " до " най-хубавото предложение " и от " страхливец " до " не се опасявай, сътрудник " и " Кирил Петков не е страхливец, оправдавам се за през вчерашния ден ", Борисов обърна палачинката и за бюджета. Той към момента е нездравословен, само че " ще го гласуваме, с цел да им избием зъбите ", а на депутатите си зарече " да го гласувате поради хората ". Те от своя страна освен го гласоподаваха, само че и.

Да повторим: ГЕРБ и Борисов гласоподават, по техни лични думи, банкрута на страната.
Реклама
Нещо сходно се разигра и през зимата, когато Кирил Ананиев и депутатите от ГЕРБ хем упрекваха Асен Василев и Политическа партия, че харчат доста, хем в действителност предлагаха единствено и само още разноски (тогава за защита и компенсации).

ГЕРБ не са сами. В същия шизофреничен дух Слави Трифонов излезе от обединението под претекст, че " в страната няма пари " поради Асен Василев, след което се оплака, че отново същият не желае да даде на Министерство на регионалното развитие и Гроздан Караджов още 4 милиарда лева - над 5% от общия бюджет. Ресорната комисия, която се ръководи от Любомир Каримански от Има Такъв Народ, също внезапно мина от " доста харчите " до " да има за всички " и освен, че си гласоподава още разноски, само че и си измисли милиони теоретични доходи.

Обвиненията, че Асен Василев " вкарва страната в задължения, които вие ще ги плащате ", също отидоха по дяволите и в последна сметка таванът на дълга беше вдигнат без никой да се оплаче. Почти като че ли е станало знамение и към този момент България няма да банкрутира - или пък съвсем като че ли България изобщо не е тръгнала да банкрутира и всички са загрижени единствено когато са в съпротива.

В тази драма няма нищо ново и тя се повтаря при съвсем всяка бюджетна процедура. Доколкото това е политическа и партийна игра, тя е разбираема. Доколкото обаче е опит публиката да повярва, че става дума за отговорно държавничество, би било малко мъчно и наивно. Казано в резюме - когато сме в съпротива, банкрутът е неизбежен. Когато се задават избори - да има за всички. И в конкретика - за нас.
Реклама Свързани публикации Бюджет " За всеки по нещо " 1 юли 2022, 06:30 Решено: таван от 250 лева./мВтч за тока за бизнеса 30 юни 2022, 20:04 Актуализацията на бюджета: който не си изиска повече, той не получи 27 юни 2022, 21:11 Пенсиите ще се усилят по проект. Рискът е от нови щедрости в бюджета 25 юни 2022, 10:42 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР