В операция Бяло са разкрити над 10 нарко лаборатории в

...
В операция Бяло са разкрити над 10 нарко лаборатории в
Коментари Харесай

Акция Бяло: Покрай дрогата хванаха оръжие и мигранти

В интервенция " Бяло " са разкрити над 10 нарко лаборатории в цялата страна. Иззети над 10 000 дози дрога. 

Образувани са 254 нови досъдебни производства за държане и разпространяване на наркотични субстанции. Над 300 адреси са претърсени в цялата страна.
-->
Това съобщи представителят на Прокуратура на Република България Сийка Милева по време на взаимен брифинг на Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.  За първи път от година и половина - представителят на основния прокурор дава взаимен брифинг с гл.секретар на Министерство на вътрешните работи и шефа на ГДНП.

Разпространението на наркотични субстанции към българските учебни заведения мога да дефинира като камшик на българското ни съвремие. Свидетели сме по какъв начин деца тровят деца. Отровата, която се създава във все по модерните нарколаборатории и заплашва здравето и живота на нашите български деца, би трябвало да спре тук, съобщи представителят на основния прокурор.

" Искам да подчертая, че цифрите непрестанно се усилват и проучват, защото сътрудниците ни и към сегашния миг работят и акцията към момента не е завършила. В интервенцията бяло бяха конфискувани над 10 000 дози опиати, като палитрата е доста разнообразна - от метаамфетамин и марихуана до кокаин и модерната дизайнерска дрога ", сподели Милева.

По време на дейностите по следствието станахме очевидци по какъв начин беше арестуван 17-годишен възпитаник, който продава дрога на свои съученици за 50 лева на хапче. Това дете към момента не е приключило междинното си обучение, а към този момент е вербувано от наркобандите и включено в мръсния им бизнес, добави тя. 

Днес е третият ден от профилираната акция против наркоразпространението. Надяваме се взаимната ни активност с Министерство на вътрешните работи да продължи, тъй като отговорността ни е обща, сподели Сийка Милева и добави:

Между Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в никакъв случай не е имало напрежение. Общите ни старания са безапелационни и наркомафията не би трябвало да бъде спокойна, заключи тя.

Резултатите надвишиха упованията ни. Към момента имаме над 400 арестувани лица, 254 са дознанията, над 11500 учебни заведения и региони към учебни заведения са претърсени и тествани, както и 1600 заведения и наркосборища. Профилактирани са лица от престъпния контингент. В хода на провеките са открити и други закононарушения, като нелегално владеене на оръжие и муниции. Задачите в битката с наркоразпросттранението е предпочитан акцент, задача на Министерство на вътрешните работи и то ще продължи да бъде по този начин, сподели Петър Тодоров. 

Директорът на Групово дело " Национална полиция " Атанас Илков съобщи, че близо 60% от арестуваните са били задържани и преди.

Една от лабораториите в Пловдив беше снабдена с климатична апаратура за стотици хиляди лв., на различен адрес са открити 30 000 евро, уточни още Сийка Милева.

В рамките на взаимния брифинг на Прокуратура на Република България и Министерство на вътрешните работи бе обявено, че е разрушена е незаконна група за трафик на мигранти. 7 души са арестувани, измежду тях е и основният уредник. 6 от тях са задържани за 72 часа, а петима имат правосъдно минало. 

Това съобщи прокурорът от СГП Христо Кръстев, който се причисли към представителя на основния прокурор, гл.секретар на Министерство на вътрешните работи и шефа на ГДНП.

„ След оперативна разработка на сътрудниците от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност "  преписката е докладване в Софийската градска прокуратура на 13 септември. Образувано е досъдебно произвеждане ”, посочи Кръстев. Извършени са претърсвания изземвани обиски и разписи. 

Експертите обявиха, че е водачът на групата се е облагодетелствал от всеки един от преведените мигранти от българо-турската до българо-гръцката граница със сумата от 2500 евро. 1500 евро е останала персонално за него, откакто се разплати с участниците в незаконната група. Установени са 16 обособени опита за транспортиране на мигранти и по този мотив има повдигнати обвинявания на 15 участници, които са подпомагали групата. Установена е и съпричастността на родственици на водача, в чиито жилища са открити огромни суми пари, обясниха от ГДБОП.

Партнирахме с Европол, за което изричам откровената си признателност към тях, обявиха още антимафиотите. 

Мигрантите са влизали от границата ни с Турция, оттова са транспортирани до Бургас, Пловдив и Пазарджик, оттова в София, където са били настанявани за повторно, имало е организация за настаняване и изхранване. След това са транспортирани до границата със Сърбия.

Различни участници от бандата са се занимавали с другите стадии от превеждането. Има хора, които са имали знанията и уменията от кое място може да се влезе в България и от кое място може да се излезе за Сърбия, обявиха още от ГДБОП.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР