В община Твърдица отбелязаха празника Трифон Зарезан в духа на

...
В община Твърдица отбелязаха празника Трифон Зарезан в духа на
Коментари Харесай

Ритуално зарязаха лозята за здраве и берекет в Твърдица

В община Твърдица означиха празника Трифон Зарезан в духа на българските обичаи. Всяка година лозари, винопроизводители и жители се събират, с цел да почетат – един от най-обичаните български светии. Организатори са община Твърдица и НЧ " Св.Св. Кирил и Методий ".

 Отец Иван в Твърдица Отец Иван в Твърдица Източник: Zonanews
Празникът стартира в 11.30 ч. на лозето на миналогодишния " Цар на виното " Васил Стоянов с водосвет за здраве и благодат, отслужен от отец Иван. Местна фолклорна група към читалището пресъздаде ритуала " Зарязване на лозята ", а кметът на община Твърдица Атанас Атанасов поздрави лозарите и пожела на всички здрава и плодородна година.

 Кметът Атанас Атанасов и отец Иван Кметът Атанас Атанасов и отец Иван Източник: Zonanews
" Честит Трифон Зарезан, драги лозари и винопроизводители! Пожелавам ви доста благодат и изобилие през тази година и да отгледаме добра годишна продукция! Да има хубаво и качествено грозде, да създадем хубаво вино! На всички именици поисквам да носят със здраве името си ", сподели кметът.

 Ритуално зарязаха лозите за здраве и благодат в Твърдица (2) Ритуално зарязаха лозите за здраве и благодат в Твърдица  Празникът продължи с хора, национални песни и дегустация на виновност и локални специалитети` Празникът продължи с хора, национални песни и дегустация на виновност и локални специалитети
Източник: Zonanews
След което се включи в празничния обред по резитбата на лозята. Празникът продължи с хора, национални песни и дегустация на виновност и локални специалитети.

 Празникът продължи с хора, национални песни и дегустация на виновност и локални специалитети Празникът продължи с хора, национални песни и дегустация на виновност и локални специалитети Източник: Zonanews
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР