В обширен материал английското издание ЕU Today разглежда процесите в

...
В обширен материал английското издание ЕU Today разглежда процесите в
Коментари Харесай

EU Today: Олигарси като Цветан Василев тласкат България към Русия

В просторен материал британското издание ЕU Today преглежда процесите в България и показва, че макар настройките на обществото - което е твърдо в поддръжката си за евроинтеграцията, участието в НАТО и Европейски Съюз, страната продължава да бъде разкъсвана сред Запада и Изтока. Според разбора това се дължи в огромна степен на олигарси и близки до тях политици, които съзнателно я тласкат назад към сферата на въздействие на Русия.

Според EU Today типичен образец за сходен олигарх е укриващият се към този момент 9 години в Сърбия Цветан Василев - някогашен притежател на банкрутиралата КТБ и чиито съветски връзки – изключително със глобените от Съединени американски щати Константин Малофеев и Николай Малинов, са фрапиращи.
-->
" Разположена на кръстопът сред Запада и Изтока, България, която се намира на една от външните граници на Европейски Съюз, постоянно е била основна точка в геополитиката и преразпределението на въздействието заради стратегическото си географско състояние. Но географията тук е единствено едната страна на монетата.

Близък и благонадежден съдружник на Москва в дните, когато Съюз на съветските социалистически републики към момента беше на геополитическата карта на света, тази балканска страна обърна тил на Съветска Русия и пое по пътя на демокрацията при започване на 90-те години. Така през 2004 година тя се причислява към НАТО, а през 2007 година - към Европейски Съюз. Въпреки че към този момент съвсем 20 години България е част от тези съюзи, изповядвайки същите полезности - народна власт, пазарна стопанска система и ценене на човешките права, страната към момента се колебае във връзка с външната си политика, а обществото ѝ наподобява още повече на кръстопът сред Запада и Изтока, в сравнение с преди десетилетия. Това стана най-очевидно след нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки че, за разлика от други страни като Унгария, да вземем за пример, България не заплашва да наложи несъгласие върху глобите на Европейски Съюз против Москва, тази балканска страна наподобява плаха в поддръжката си за Украйна.

За това има доста образци. В началото на войната тогавашното ръководещо болшинство забави приемането на декларация, осъждаща съветската инвазия, и въпреки че през ноември 2022 година българският парламент въпреки всичко утвърди решение за изпращане на оръжия на Киев, това се случи след седмици на политически кавги. А напълно неотдавна, макар че страните - членки на Европейски Съюз, утвърдиха изпращането на 1 милион муниции за Украйна на стойност 1 милиард евро, Президентът на България Румен Радев разгласи, че страната няма да взе участие в тези доставки.

В допълнение на това, Николай Малинов, български политик от някогашната комунистическа партия и ръководител на русофилското придвижване в страната, стана ръководител на интернационална организация, чиято цел е да пропагандира в интерес на Русия.

Какво се крие зад това политическо блуждаене? Изглежда, че не се дължи на нежеланието на българските жители да бъдат част от евроатлантическата общественост. Напротив, социологическо изследване, оповестено през декември 2022 година, демонстрира, че болшинството от жителите не престават да утвърждават участието на България в Европейски Съюз (71%) и НАТО (57%). Тези резултати демонстрират, че обществото като цяло остава поредно в решението си към кого да принадлежи.

Какво тогава? Според анализатори и медийни изявления повода за този чудноват геополитически танц се дължи на олигарси и свързани с тях политици, които се пробват да тласнат България назад в областта на въздействие на Русия, само че в същото време прокарват разграничителни линии в обществото.

Като страна, която е била част от Съветския блок на въздействие, преходът ѝ към народна власт през 90-те години на ХХ век е белязан от феномен, следен както в Русия, по този начин и в останалите страни от Съюз на съветските социалистически републики и неговите спътници, а точно образуването на класа от хора, които забогатяват, купувайки активи на безценица в процеса на приватизация, и след това концентрират в ръцете си власт в бизнеса, политиката и медиите. Има доста образци за този феномен в много балкански страни. В случая с България един подобен образец е олигархът Цветан Василев - някогашен притежател на четвъртата по величина банка в страната - Корпоративна комерсиална банка, който избяга в Сърбия след нейния банкрут през 2014 година и към момента се укрива там. В родината си Василев е упрекнат в присъединяване в незаконна скица, която е довела до банкрута на банката.

Кой е Цветан Василев? Според проверяващите репортажи на българските медии след рухването на комунистическия режим в края на 90-те години той натрупва опит във финансовия бранш и след това става притежател на Корпоративна комерсиална банка, която в началото е основана като взаимно дружество на тогава държавната Българска външнотърговска банка и съветската някогашна Внешэкономбанк (сега преименувана на ВТБ, която е измежду банките, глобени от Европейски Съюз и САЩ). Как и с какви пари един икономист на приблизително равнище става притежател на банка, е въпрос, чийто отговор съгласно медийни изявления се крие в руското минало на България и хипотетичните връзки на Василев с съветските секрети служби. Тези съмнения, както и очевидните съветски зависимости на някогашния банкер, непрестанно се удостоверяват през годините от редица обстоятелства.

През 2019 година информация, обявена от българската прокуратура, разкрива, че след банкрута на КТБ и бягството му в Сърбия Василев е задействал лъжлива скица за нелегално прекачване на активи на банката на стойност 1,5 милиарда евро на съветския олигарх Константин Малофеев. Малофеев, който съгласно " Файненшъл таймс " е основна фигура, свързваща Москва със сепаратистите в Украйна, е глобен от Европейски Съюз и Съединени американски щати още през 2014 година за финансиране на противозаконното анексиране на Крим от Русия. 

Освен това измежду активите, които Василев се пробва да трансферира нелегално на Малофеев, са най-вече стратегически компании - телевизия, телекомуникационни компании и два основни военни завода.

Крайната цел на Малофеев, който съгласно прокуратурата е бил движещата мощ на този " План България " от съветска страна дружно с пенсионирания военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и някогашен шеф на Руския институт за стратегически проучвания Леонид Решетников, е била да промени геостратегическата ориентировка на България от прозападна страна в такава, която поддържа режима на съветския президент Владимир Путин. Посредник и мотор на проекта в България е гореспоменатият водач на русофилското придвижване Николай Малинов, който през 2019 година беше награден персонално от съветския президент Владимир Путин, а на 14 март т.г. оглави Международното придвижване на русофилите, основано в Москва под надзора на Кремъл с упоритостта да се трансформира в новия Коминтерн (Комунистически интернационал).

Когато схемата " План България " става обществено известна, българските управляващи постановат 10-годишна възбрана за влизане в страната на Малофеев и Решетников, а Малинов е упрекнат в шпионаж от прокуратурата и му е неразрешено да пътува отвън България. В началото на 2023 година политикът е глобен от Службата за задгранични активи (OFAC) към Министерството на финансите по силата на Глобалния закон за отчетност на правата на индивида " Магнитски " за присъединяване в корупция в България.

Кои са доближените на Малофеев, посредством които той е възнамерявал да придобие надзор върху тези стратегически активи в България? Един от тях е Пиер Луврие, показан като белгийски вложител, само че притежаващ съветски паспорт, който съгласно медийни изследвания, в това число на проверяващия публицист Христо Грозев от Bellingcat, е обвързван освен с Малофеев, само че и с водача на съветските сепаратисти в Донбас Игор Стрелков-Гиркин. Освен Луврие друго " подставено лице ", забъркано в схемата, е американският продуцент Джак Ханик, който е упрекнат от прокуратурата на Съединени американски щати, че умишлено е оказал помощ на Малофеев да сътвори мрежа от извънредно десни православни телевизионни канали на Балканите, в това число в България ".

ЕU Today приключва своя разбор с извода, че „ Както се вижда, единственият участник в тази спекулация, който все още остава неподвластен на правораздаването, както в България, по този начин и в Съединени американски щати, е олигархът Цветан Василев. Макар и да се укрива в Сърбия към този момент 9 години, той явно настойчиво се пробва да корумпира политическия развой в България и да промени геополитическата ориентировка на страната, като я тласне назад към сферата на въздействие на Русия. Неговата история, както и историите на други български олигарси и близки до тях политици, е показателна за аргументите, заради които страната продължава да бъде разкъсвана сред Запада и Изтока ".

Източник:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР