В Областна администрация Силистра се е провела междуинституционална българо-румънска среща

...
В Областна администрация Силистра се е провела междуинституционална българо-румънска среща
Коментари Харесай

Подготвя се рестарт на линията на Фериботен комплекс „Силистра – Кълъраш“

В Областна администрация Силистра се е провела междуинституционална българо-румънска среща за подготовката на рестарта на линията на Фериботен комплекс „ Силистра – Кълъраш “. Тя е осъществена по покана на регионалния шеф Ивелин Статев, а с изключение на неговият заместител Илиян Великов, са взели участие представители на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ в лицето на Ангел Забуртов – общоприет шеф, и на Мариян Господинов – шеф на дирекция „ Опериране и употреба на пристанищни терминали “ във Варна.  От румънска страна е взел участие Василе Александру от град Кълъраш, защото по-големият от двата настоящи ферибота след Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Силистра “ е благосъстоятелност на Окръжен съвет – Кълъраш, оповестиха от Областна  администрация  - Силистра.
След срещата дискутиращите страни са се обединили към действително осъществимата опция най-късно от м. януари 2020 година трафикът на тежки коли, преминаващ през Силистра, да бъде отклонен към фериботния комплекс на българския бряг на р. Дунав, намиращ се в западната част на града. За разлика от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Силистра “, където има една лента за обслужване на транспортни средства, на терминала има четири ленти, което обезпечава по-добри условия за работа на трансграничните служби.
 Според представителите на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “, терминалът в никакъв случай не е бил „ затварян “ и не е бил лишаван от правото да приема кораби, само че след 2012 година не е имало искащ транспортьор да се възползва от построената с европейски пари инфраструктура. Понастоящем има неповторима опция тя да проработи още веднъж и да освободи град Силистра от преминаващите тирове и други тежки коли.
 От румънска страна заявяват, че са в положение в околните месеци да се приготвят в техническо отношение, с цел да бъде пренасочен трафикът. За задачата са нужни нови мотори на корабите, с цел да могат за по-кратко време да транспортират товарите от българския бряг до оборудванията на кей „ Кичу “. Така ще се съкрати времето за очакване от страна на клиентите, ползващи превозвачите, и ще се усъвършенства работата на ферибота.
За рестарта на комплекса не са нужни административни актове и спомагателни съглашения, с изключение на решение на Смесената българо-румънска комисия за фериботни транспорти въз основата на съществуваща двустранна конвенция, защото притежателят на ферибота – Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “, е и оператор, разполагащ с цена за услугата. Румънската страна е в ролята на корабен оператор – транспортьор, ползвател на ферибота, определящ разписанието за придвижване на корабите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР