За втора поредна година в Русе стартира общинската програма Моите

...
За втора поредна година в Русе стартира общинската програма Моите
Коментари Харесай

Безплатни стоматологични прегледи на децата от 1 до 3 години в Русе

За втора поредна година в Русе започва общинската стратегия „ Моите зъбки здрави и бели “.

Целта е предварителна защита и профилактика на кариеса при деца от 1 до 3 години , посещаващи детска ясла на територията на общината. Предвидено е програмата да обхване 37 яслени групи от всички 9 ясли и техните филиали, като са декларирани към 550 деца от всички 800 в яслите.

Скринингът ще се организира от доктор по дентална медицина, с еднократни стоматологични принадлежности, а самият обзор ще е под формата на игра. На всички прегледани деца ще бъдат направени карти за извършен дентален обзор с изложение на зъбния статус, които ще бъдат предоставени на родителите. Тези, които желаят децата им да се възползват от безплатните прегледи, би трябвало да попълнят осведомено единодушие и да го дават на шефа на детската ясла, която посещава детето им. Посещенията от зъболекаря ще се проведат по отношение на авансово направен график за всяка ясла и ще са съобразени с режима на всяка яслена група.

Реализирането на сходна стратегия е от извънредно значение, защото кариесът в ранното детство е най-широко публикуваното хронично, бактериално и поведенческо заболяване на твърдите зъбни тъкани, което визира най-често циркулярно вестибуларните или лингвалните повърхности на горните краткотрайни резци и молари на деца в ранна детска възраст. Кариесът всекидневно протича бързо и постоянно води до разрушение на цялата корона на зъба. Разрушаването на горните резци може да докара до проблеми с говора и смяна в захапката.

През 2023 година в програмата участваха над 500 деца от общински детски ясли, а анализът на резултатите от извършения скрининг сподели, че при 42% от тях се следят проблеми с денталното здраве. Най-често срещаният проблем при децата е влошена зъбна хигиена, изразяваща се в изобилна плака.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР