В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15,

...
В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15,
Коментари Харесай

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вид 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. 

Тя стартира в 8.30 ч. в 759 учебни заведения в страната. На нея се чака да се явят към 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори.

Учениците би трябвало да са в учебните заведения, в който са разпределени за полагането на изпита, не по късно от 30 минути преди неговото начало. 

Със себе си те би трябвало да носят документ за идентичност и служебна записка за допускане. Пише се с черна писалка. 

Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и две с уголемен свободен отговор. Последният въпрос включва есе по заложена тематика или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени произведения.

Преди началото на изпита в класните стаи ще се организира инструктаж, по време на който на учениците ще бъде обяснено какво съставляват обособените модули на матурата. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

За провеждането на изпита обичайно е обезпечено видеонаблюдение. 

За първи път през тази образователна година зрелостниците ще имат опция за наново явяване на матура за повишение на резултата, като оценката от този изпит ще може да се употребява единствено при кандидатстване във висше училище 

На 20 май ще се организира вторият наложителен зрелостен изпит. Той е по един от профилиращите предмети, изучавани в 11 и 12 клас или по доктрина на специалността за придобиване на професионална подготовка за учениците от професионалните гимназии. Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 7 юни.

Министерството на образованието и науката е направило всичко в границите на своите пълномощия и отговорности във връзка с секретността и контрола при провеждането на днешната матура по български език и литература. Това разяснява заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова в отговор на репортерски въпрос дали и тази година може да се стигне до така наречен купени матури.

" Разчитаме извънредно доста на отговорността и професионализма на всички останали, ангажирани в процеса. Особено на учебно равнище, на контрола на шефовете и на отговорността на квесторите. За да можем да запазим достолепието на цялата ни система и да уважим труда на всички зрелостници, които разчитат само на себе си ", сподели тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР