В област Плевен имунизационният обхват на задължителните ваксини е средно

...
В област Плевен имунизационният обхват на задължителните ваксини е средно
Коментари Харесай

Ето как протича задължителната ваксинация в област Плевен

В област Плевен имунизационният обсег на наложителните ваксини е приблизително сред 92 и 95 %. Това заяви на конференция през днешния ден доктор Николай Деков, шеф отдел " Медицински проучвания " към Дирекция " Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия (РЗИ). Той уточни, че по време на коронавирус пандемията през 2020 и 2021 година доста е понижен имунизационният обсег, само че от предходната година се регистрира още веднъж растеж в народен мащаб. 

Д-р Деков разяснява данните за три от най-популярните ваксини, част от наложителния имунизационен календар у нас. За Плевенска област с ваксина против полиомиелит са ваксинирани към 90 на 100 от популацията. Първият банкет против морбили е доближат при 94 % от жителите в региона. При хепатит Б имунизираните с първа доза са 99.57 %, а с останалите три дози имунизацията е към 90 %.  

" Излишно е да се убеждават хората какъв брой са значими имунизациите и повишението на имунизационния обсег. Колкото повече са ваксинираните хора, толкоз по-малка е заплахата от разпространяване на инфекциозни болести, които са ваксинопредотвратими ", разяснява доктор Деков. Той уточни, че при реализиране на имунизационен обсег измежду популацията от 95 и повече % против обещано заболяване, е по-голям шансът да бъдат предпазени хора, които не могат да си слагат ваксини по редица аргументи. 

Намалял е доста ползата към имунизацията против COVID-19 в област Плевен, регистрира още доктор Деков. На ден се слагат към 2-3 дози.

Европейската имунизационна седмица е маркирана за пръв път през 2005 година От тогава до в този момент, всяка последна седмица на месец април, в границите на тази самодейност Световна здравна организация и локални сътрудници в региона на публичното опазване на здравето с общи старания покачват информираността по отношение на имунизациите, предпазването от ваксинопредотвратими заболявания и отбрана на живота. 

През 2023 година Европейската имунизационна седмица е ориентирана към нуждата от възстановяване на имунизационния обсег заради регистрирания спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19. Мотото, под което протича самодейността тази година, е " Всяка сложена ваксина е равна на избавен живот ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР