В Ню Йорк наемите стават все по-високи - става дума

...
В Ню Йорк наемите стават все по-високи - става дума
Коментари Харесай

Все по-скъпо: как се оцелява в Ню Йорк?


В Ню Йорк наемите стават все по-високи - става дума за най-голямото повишаване от десетилетие насам. А броят на бездомниците е на най-високото си равнище от близо 100 години. Как се оцелява в Ню Йорк?

По време на пандемията. Улиците опустяха, доста жилища останах празни. Сега, в първото лято след премахването на рестриктивните мерки, наклонността се обръща - Ню Йорк посреща от ден на ден нови поданици. Това значи единствено едно - наемите нарастват - даже и в по-евтините квартали на града.

Комисията, която контролира цените на наемите в Ню Йорк, записва най-голямото повишаване от десетилетие насам. А комбинацията от все по-скъпите недвижими парцели и растящата инфлация слагат хората с ниски приходи в доста сложна позиция. Разходите им стават непостижими за покриване и те са все по-гневни. Затова излизат на митинг.
Редакцията предлага
" Искат да ни пратят на улицата "

Един от протистиращите е Фабиан Браво, чието семейство все по-трудно се оправя със обстановката. Вероятно напълно скоро те даже няма да може да си заплащат наема. " Искат да ни пратят на улицата. Животът там е неосъществим ", споделя Фабиан Браво.

За десетки хиляди поданици на Ню Йорк животът на улицата към този момент е действителност. Броят на бездомниците в американския мегаполис е на най-високото си равнище от съвсем 100 години. А главната причина е единствено една - прекомерно малко са жилищата на налични цени. Завръщането на тези, които напуснаха Ню Йорк по време на пандемията, подвига още повече цените. От 2021 насам междинната стойност на наемите се е нараснала с една трета. На този декор пораства и броят на насилствените изселвания на хора от домовете им - защото не са способни да заплащат наемите или заемите си.

Семействата с ниски приходи като това на Фабиан Браво са в невъзможност. Нора Браво работи като домашна помощница седем дни в седмицата. Тя към този момент изпитва съществени усложнения, тъй като инфлацията се отразява на фамилния бюджет. " Пилешкото месо преди струваше 1.99 $ за един паунд (около 450 г), в този момент е 2.99. Преди купувахме по две пилета, в този момент би трябвало да се задоволим единствено с едно. Купуваме си повече зеленчуци. Търсим промоциите ", споделя Нора.

" Убиват фантазиите на младите "

5-членното семейство живее в тристаен апартамент. Сградата предлага един тип обществени жилища - наемите могат да бъдат нараснали само от градската администрация. Тази година нарастването е с към 70 $ месечно.

Преди няколко години Фабиан Браво е претърпял трудова акцидент и от този момент е незает. Това значи, че 17-годишната му щерка Саманта ще оказва помощ за спомагателните разноски - вместо да събира пари за университетските такси. " Убиват фантазиите на младите. Ако аз не стачкувам, то кой ще го направи? Трябва да го направя за децата си ", споделя Фабиан.

Това лято комисия, назначена от локалните управляващи, реши да увеличи наемите на един милион жилището в Ню Йорк. Фабиан се притеснява, че фамилията му ще банкрутира и по тази причина желае да направи всичко допустимо, с цел да не се повишава наемът на жилището им. Пред комисията той описа за паниките, които инфлацията към този момент му е предизвикала. И мощно се надява те да го схванат и да не усилват повече наема му.

***
Вижте и това видео от нашия арихв:
Ню Йорк пред невиждана злополука

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР