В някои страни шефът на Конституционния съд извънредно оглавява правителство,

...
В някои страни шефът на Конституционния съд извънредно оглавява правителство,
Коментари Харесай

Киселова: По-добре редовен кабинет, отколкото да се хвърля енергия за ограничаване на служебния

В някои страни шефът на Конституционния съд изключително оглавява държавно управление, а министерските секретари стават министри. Но в този случай страната у нас би спряла, това съобщи преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова пред " 24 часа ".

Експертното и програмното държавно управление са по-скоро артикул на политологията като профил на министрите. Докато служебното държавно управление е кабинет, който се назначава по друг от общия ред. И за по-кратък интервал от време и не за мандата на Народното събрание. У нас има една специфичност, която не може да се види в други страни - Народното събрание може да гласоподава избор на съмнение, само че държавното управление не може да разпусне Народно събрание. И тогава, когато има конфликт сред държавното управление и болшинството в Народното събрание, в случай че имаше опция държавното управление да разпусне Народното събрание, тогава нямаше да се стигне до избор на съмнение в някои случаи. Проблемът с отдръпването на един министър можеше да докара до по-бърза реакция. И преди да е импортиран избор на съмнение, кабинетът можеше да изиска да се разпусне Народно събрание. Докато в България заради това, че много по-стабилно е основано Народно събрание, когато не може да излъчи държавно управление, отговорността се разпорежда на другия орган, който е с директна демократична легитимност - президента. След като двата органа се избират директно от гласоподавателите, се допуска, че те са най-близо до настроенията на жителите, изясни специалистът разликата сред експертно и програмно държавно управление.

" Това е по-скоро въпрос на политическа обосновка, в сравнение с конституционна. От позиция на конституцията, когато има излаз от основана рецесия или неспособност да се сформира парламентарно подкрепено държавно управление, тогава другият законен орган се заема с тази задача - президентът. А дали това е политически оправдано, е различен диалог. И той би трябвало да бъде предшестван от въпроса, в случай че няма служебно държавно управление, какъв би бил кабинета, който води настоящите каузи, до момента в който няма парламент? ", отговори тя на въпрос дали е заложен конституционно конфликтът сред президент и държавно управление.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР